Понеделник, 2 Октомври 2023

И след 1 април ще се носят маски

И след 1 април ще се носят маски
Публикация   11:13     27 Март, 2022 /     akcent.bg   /     683

Последният срок на извънредната епидемична обстановка е до 31 март и повече няма да бъде удължаван

   “Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка.” Това каза пред БТВ председателят на комисията по здравеопазване в парламента – доц. Антон Тонев.

   “Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали”, обясни още той.

От началото на епидемията от COVID-19 през 2020 година страната ни първоначално бeше в извънредно положение, което впоследствие беше заменено от извънредната епидемична обстановка, която беше многократно удължавана до този момент. Последният срок на извънредната епидемична обстановка е до 31 март и повече няма да бъде удължаван.

Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има особеност.

“Директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да налагат в конкретни случаи това правило за контактните, Болните продължават да се лекуват по досега установения ред”, каза още Тонев.

   „Първо, за да покажем на обществото, че ние вярваме на данните, които получаваме от нашата здравна система и при положение, че те показват едно справяне с това заболяване. Данните от международната здравна общност показват, че в момента няма новооткрити варианти на коронавируса. Стъпвайки върху тази позитивна информация, подкрепяме решението на Министерство на здравеопазването и на Министерски съвет за непродължаване на извънредната епидемична“, обясни председателят на здравната комисия.

 
Тагове : маски ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha