Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Върховният комисариат за бежанците на ООН обещаха съдействие на властите в Русе

Публикация 23 Mar, 2022 / akcent.bg

    От Върховния Комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) имат готовност да си сътрудничат с властите в Русе  при оказването на подкрепа на бягащите от войната в Украйна. Това стана ясно след срещи на представители на институцията с областния управител Анатоли Станев и неговия заместник Людмил Христов, както и с ръководството на Община Русе.

   По време на срещата експертите бяха запознати със създадената организация за посрещането и настаняването на бежанците, оказване на помощ в логистиката, съдействието и помощта от страна на доброволците,  държавните  институции и местната власт на територията на областта по въпроси от различно естество. От Върховния Комисариат на ООН за бежанците посетиха по-рано днес гранично контролно-пропускателния пункт „Дунав мост“ при Русе. Там те заедно със заместник областния управител Людмил Христов разгледаха наскоро изградения пункт за предварителен прием на бягащите от конфликта в Украйна. Той бе и първият заработил в страната подобен пункт. От 24-и февруари насам влезлите в България през ГКПП „Дунав мост“ украинци са 48 103, което е близо половината от всички влезли в страната. Само за последните 24 часа границата е премината от по-малко от 500 души. Вчера вечерта областният управител Анатоли Станев заедно със заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев и представителите на Върховния Комисариат на ООН за бежанците бяха на Централната жп гара в Русе и посетиха временния център за подкрепа на мигрантите. На място всеки може да получи подробна информация относно възможностите за настаняване в Русе, както и какви са транспортните връзки с останалите градове в страната. Осигурени са и възможности за изчакване на самата гара.

   Представителите на Върховния Комисариат на ООН за бежанците оцениха високо отличната координация между Областната администрация, Община Русе, държавните структури и доброволците. Изразена бе и готовност за съдействие при провеждането на съвместни информационни кампании, както и постоянен обмен на информация и предоставяне на образователни материали възможно най-близко до общностите, засегнати от конфликта.

   В срещите участваха главният ситуационен координатор на ВКБООН Анне-Мари Дойчландер,  съветниците по закрила Шойра Рузибаева, Мурад Уллах и Петя Костадинова Караянева, като по Мария Спасова Шишева, която е  сътрудник по закрилата.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама