Днес е : Понеделник, 27 Юни 2022

Европейските държави ще купуват заедно газ и LNG тази година

Публикация 23 Mar, 2022 / akcent.bg

Европейските пазари за газ са фокусиран върху новини от Норвегия и Русия

   Лидерите на страните от Европейския съюз ще се споразумеят на среща на върха тази седмица за съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ и водород преди следващата зима, според проект на изявлението им от срещата на върха, предаде "Ройтерс".

   Нахлуването в Украйна от Русия, най-големият доставчик на газ за Европа, доведе до рекордно високи цени на енергията и постави ЕС на мисия да намали употребата на руски газ тази година - ход, който ще изисква скок във вноса от други доставчици като Катар и САЩ.

   „С оглед на следващата зима държавите-членки и Европейската комисия спешно... ще работят заедно за съвместното закупуване на газ, LNG и водород“, ще кажат лидерите на ЕС след среща на върха на 24-25 март, според проект изявление от срещата на върха, видяно от "Ройтерс".

   Европейската комисия миналата година предложи система за страните от ЕС за съвместно закупуване на стратегически запаси от газ, за което някои членове, включително Испания, призоваха като начин за осигуряване на буфер срещу потенциални прекъсвания на доставките. Страховете от шокове в доставките нараснаха, откакто Русия започна това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна. 

   Брюксел заяви, че ще помогне на страните да започнат съвместно изкупуване на газ тази година и се очаква тази седмица да предложи правила, които изискват от страните да запълват хранилищата за газ до 90% преди зимата всяка година. В момента те са пълни на 26% от капацитета си.

   В проектодекларацията се посочва, че страните са се споразумели да координират мерките за запълване на складовете и да започнат да го правят „възможно най-скоро“.

   Лидерите също ще обмислят нови мерки за смекчаване на ефектите върху потребителите от покачващите се цени на енергията и ще обсъдят как потенциално да „оптимизират“ функционирането на енергийните пазари. Те ще поискат от ЕК да предприеме "необходими инициативи" за това, според проектодекларацията.

   Европейските цени на газа вече се повишиха през месеците преди инвазията, което накара правителствата да харчат милиарди за данъчни облекчения и субсидии, за да предпазят гражданите от разходите.

   Намирането на общ отговор на ЕС обаче се оказа трудно. Страните от ЕС носят до голяма степен отговорност за своите национални енергийни политики и не са съгласни дали са необходими действия в целия ЕС за укротяване на цените.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама