Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Запалени стърнища и топлоизолация от тръбопроводите в ТЕЦ- Гюргево са причина за задимяването над Русе

Публикация 22 Mar, 2022 / akcent.bg

   Множество сигнали за задимяване и черни сажди получи областният управител Анатоли Станев през последния час от русенци. Разтревожени жители на града звъняха на областния управител и искаха да получат достоверна информация за това какво се случва. Веднага той и неговият заместник Людмил Христов  проведоха разговори с ръководството на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ в северната ни съседка. От разговора стана ясно, че в 12.23 часа е получен сигнал за горящо стърнище.

   Поради силния вятър обаче пламъците са се разпространили и към изолацията на част от тръбопроводите на ТЕЦ-а в Гюргево. Няма опасност от взривове и отделянето на токсични емисии в атмосферата. По данни на РИОСВ моментните данни не показват отклонения от нормите на следените атмосферни замърсители.

    Всички компетентни институции от съседно Гюргево са запознати и предприемат необходимите мерки за справяне със ситуацията, в това бе уверен Анатоли Станев. Според румънската страна максимално бързо са били изпратени пожарогасителна техника и екипи на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“. Не е имало затруднения при локализирането на огнищата. На място е и кметът на Гюргево Адриан Ангелеску. Областният управител Анатоли Станев отправи настойчиво искане към румънската страна за навременно овладяване на подобен род ситуации и предприемане на необходимите мерки за борба и недопускане на умишленото палене на стърнищата.

Коментари

Реклама

Реклама