Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Свинското поскъпна за 20 дни с 50 процента на едро. Тенденцията заради фуражите е да продължи да расте

Публикация 22 Mar, 2022 / Румен НИКОЛАЕВ

Поголовието е намалено с около 20 на сто заради вноса и ниските продажни цени

   Кризата с цените при свинепроизводителите в страната вече е почти решена. Цената на килограм живо тегло, която преди 20-на дни беше два лева, вече стана 3 лева. Това коментира пред Акцент. БГ изп. директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров.

  Досега свинското се продаваше на 2 лева при себестойност от 2,80 лева. Цената на фуражите, които свинекомплексите сами си произвеждаха, е била 0.65 лева.

   В момента обаче пшеницата е с борсова цена от 660 лева. Същота е цената и за тон царевица. Правителството е обещало на бранша да предостави суровина за фуражите около 500 лева, но това дали ще се случи, не е ясно, коментира Димитров.

   Така се очертава тенденция да продължи да расте. ената на производството на живи свине като цяло зависи 65-70% от цената на фуража, която се е увеличила с 25-30% през 2021 г.

   В момента трупното месо се продава на едро по 5,50 лв. за килограм, а вратна пържола без кост и без ДДС по 8 лева.

  Всичко това се случва и благодарение на растящите цени на свинско в големите хипермаркети, което е предимно внос от Испания.

  Данните показват все по-сериозно свиване на популацията от прасета през последните години, което в комбинация с увеличаващите се цени на фуражи и енергия могат да окажат сериозен трус за сектора.В момента свинекомплексите, за да оцелеят са намалили свинете майки с около 20 процента- от 60 000 на 50 000. Но ако сега се заплодят, то прасета за продажба ще има една след 11 месеца.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама