Четвъртък, 30 Май 2024

Борисов е освободен от ареста без повдигнато обвинение

Борисов е освободен от ареста без повдигнато обвинение
Публикация   21:50     18 Март, 2022 /     akcent.bg   /     857

МВР е поискало от прокурор да наложи 72 часа арест за Борисов

   Бившият премиер Бойко Борисов е бил освободен от ареста в Главна дирекция "Национална полиция". От ареста излязоха и бившият финансов министър Владислав Горанов, както и пиарът на ГЕРБ – Севделина Арнаудова.

   Адвокатът на Борисов Менко Менков заяви, че няма повдигнато обвинение, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини.

   Менков каза още, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение "Боец". Той уточни, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по  думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите.

   Срещу тримата е образувано досъдебно производство за изнудване, извършено в периода  2015 - 2019 година.

   По-рани тази вечер адвокат Менко Менков заяви, че в понеделик (21 март) ще бъде депозирана жалба срещу министър-председателя Кирил Петков.

   "Никакви материали по делото не са ми предоставени, никой не ме държи в течение“, посочи той пред журналисти.

   Всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата днес в 13:30 ч. след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицаи. В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани в четвъртък – Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, съобщават от МВР.

   В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства. Няколко часа по-късно наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи, които стояли до 17:30 ч. в коридора на прокуратурата, посочват още от ведомството, след което е изискано от тях да донесат самите веществени доказателства.

   От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора за повдигането на обвинение или удължаване на мярката за задържане под стража до 72 часа. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са били предадени своевременно, подчертават от МВР.

   След пускането на Борисов Софийската градска прокуратура даде брифинг, на който обясни, че МВР не е събрало достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения.

   Според прокуратурата, действията по разследването са опорочени. Първо, защото е трябвало разследването да се води от следовател, тъй като по време на твърдяното престъпление Борисов е бил премиер, а Горанов - финансов министър. Освен това според прокуратурата изобщо не е имало основание да бъде образувано разследване по неотложност.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha