Днес е : Събота, 28 Януари 2023

Георги Гьоков: Не вярвам годишната инфлация да стигне двуцифрено число

Публикация 18 Mar, 2022 / akcent.bg

Има предложения за компенсиране и на пенсиите, и на доходите. Това заяви днес на въпрос на Акцент.БГ социалният министър Георги Гьоков ще бъдат ли актуализирани пенсиите, ако годишната инфлация достигне прогнозните от синдидатите силно притеснителен  процент. Той обаче смята, че толкова висок няма да е ръстът и очаква тя да забави темпа на разтеж..

   От 1 април минималната работна заплата става 710 лева, ако се налага при актуализацията на бюджета, ще бъде предложена нова минимална работна заплата. „Обстоятелствата непрестанно се менят и с войната, която дава отражения на българската икономика, ще реагираме според ситуацията.

    В момента Европа приема директива за адекватните минимални работни заплати и мисля, че  ние ще се съобразим с нея, но тя ще ни насочва към някакъв процент от средната работна заплата – около 50% от нея. До края на годината трябва да имаме такъв механизъм, който да е със съгласието и на работодателите, синдикатите, за да няма разногласия“, каза още министърът на труда и социалната политика. Колкото до опасенията на синдикатите, че инфлацията в страната може да достигне до 25%, то според него средно годишната стойност едва ли ще е двуцифрена.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама