Днес е : Понеделник, 5 Юни 2023

Наместиха бившия министър на икономиката Даниела Везиева за шеф на борда на БДЖ

Публикация 17 Mar, 2022 / akcent.bg

По време на мандата си в Министерство на икономиката Везиева ще се запомни основно с два скандала

   Даниела Везиева бе назначена за министър на икономиката във второто служебно правителство на Стефан Янев от 16 септември 2021 г. до 13 декември 2021 г. , като преди това е била съветник на икономическия министър в първото правителство Кирил Петков,зам министър при второто правителство на Бойко Борисов ноември 2014 г. до февруари 2017 и съветник в КФН при третото правителство на Бойко Борисов от май 2018 г. до март 2019 г..   

  Поредна рокада в БДЖ. За два месеца закъсалият държавен жп превозвач се сдобива с четвърти поред председател на Съвета на директорите. Новият титуляр на поста е Даниела Везиева, която бе служебен министър на икономиката във второто правителство на Стефан Янев, пише OFFNews.

   На поста тя замени настоящия премиер Кирил Петков през септември, когато той заедно с Асен Василев реши да се явява на изборите на 14 ноември 2021 г., които впоследствие спечели с "Продължаваме промяната".

   Трудоустрояването на Везиева изглежда доста странно. От биографията на някогашната активистка на партията на Меглена Кунева ДБГ става ясно, че тя няма какъвто и да е опит в транспортния сектор, а още по-малко в железниците.

    По време на мандата си в Министерство на икономиката Везиева ще се запомни основно с два скандала - случаят със странните назначения в ДКК и с подозренията, че е преписала наготово собствения си докторат.

   Срещу Везиева в Министерството на образованието бе подаден сигнал за плагиатство в дисертационния й труд.

    Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика се зае, но за първи път това се случи на действащ министър.

    От текста на сигнала до МОН ставаше ясно, че за четирима от докторантите с научен ръководител Венелин Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика, има сигнали. Това бяха действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

    Сигналите са подадени от хабилитирани лица.

    От 180 страници дисертация на Везиева на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

    Везиева обясни обвиненията срещу нея с атака срещу ДКК.

    "Не съм изненадана, че съм обвинена в плагиатство след атаката, която беше за ДКК (Държавната консолидационна компания), моята позиция за ДКК и целия ми труд в рамките на първия и втория служебен кабинет. Това си е чисто политическа атака с перфектен тайминг по отношение на всичко, което се случва в страната ни", каза тя след подаването на сигнала за плагиатство срещу нея.

   Според Везиева "атаката" идвала от хора, които очаквали тя да бъде поканена за министър и в редовния кабинет.

    "Всичко това говори, че моделът, който беше и се опитваме да променим, не иска това да се случва това. Мен ме изненадва по-скоро, че се коментира плагиатство за труд, написан с научен ръководител. Като за плагиатство може да бъде обвинен докторант само от научния си ръководител", каза Везиева.

    Тя бе категорична, че не е плагиатствала и че не е притеснена от проверката в МОН. Везиева обясни и че по време на следването си е работила с трима научни ръководители.

------------------------------------------------------------------------------

   Нищо не е забравено, никой не е забравен:статия от 2015 г., в-к Банкер

   Партийци и роднини се окопаха във властта

     Шуробаджанащината не е чужда и на тази власт, за имиджа й ще се грижат изпитани кадри

    https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/partiici-i-rodnini-se-okopaha-vuv-vlastta

 

Коментари

Ганчева  
12:10:39 / 2022-03-22

Даниела Везиева беше дълго време зам.-директор и ръководител на отдел към РУО Русе (тогава все още РИО), лична подлога и още нещо на Димитър Райнов. Вечна нагаждачка със завидни умения за пребоядисване при всяка нова власт. Точно тя ли ще разгражда модела, след като е била в правителствата на Борисов?! Плагиатсвото в доктората й трябва да бъде проверено и ако е вярно- а най-вероятно е- да й бъде отнета степента. Тази дама (макар че е трудно да бъде наречена така) не разбира нищо от железници, но е назначена там от съгражданина си Николай Събев, който за 2-3 месеца назначи и уволни няколко души на различни ръководни позиции, но това не доведе до разцвет за железниците.

Свързани новини

Реклама

Реклама