Днес е : Неделя, 29 Януари 2023

Тренд: ПП с минимална преднина пред ГЕРБ, срив в доверието към кабинета

Публикация 16 Mar, 2022 / akcent.bg

Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна

   Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати. Динамичните събития от последния месец като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи. Регистрира се спад по основни индикатори.

   Отрицателните оценки за работата на парламента се покачват от 52% през февруари до 64% през март.

   Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна.

   По данни на “Тренд” от началото на мандата положителните и отрицателните оценки за работата на този кабинет бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителните оценки за работата на правителството са 29%, а отрицателните - 56%. Промени социолозите отчитат и при електоралните нагласи. За последните два месеца “Продължаваме промяната” губи 3,5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент, сочи изследването. ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21,9% от гласуващите. Според проучването ДПС заема трета позиция с 11,4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, а веднага след нея се нарежда БСП с 10,4% от гласуващите.

   Следват “Има такъв народ” (7,5% от гласуващите), “Демократична България” (7,4% от гласуващите) и “Възраждане” (7,3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им. Радев със спад 6% за първи път от година. При оценката за работата на президента Румен Радев динамиката не е толкова сериозна, но и там се регистрира ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца.

   През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а 1/3 - отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните - 39%. Всъщност такъв спад от 6% в подкрепата за президента последно е имало в началото на 2021 г.


Представителното проучване на Изследователския център “Тренд”е по поръчка на "24 часа". /БГНЕС

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама