Четвъртък, 25 Юли 2024

Кофас предупреждава: настъпва стагфлация

Кофас предупреждава: настъпва стагфлация
Публикация   12 Март, 2022   /     akcent.bg   /     1035

    Конфликтът между Русия и Украйна предизвиква сътресения във финансовите пазари и драстично увеличава несигурността за възстановяване на глобалната икономика. Рисковете, които ни очакват, според експерти на Кофас, са:

   Нарастване на цените и продължителна висока инфлация, които повишават риска от стагфлация и социална несигурност. Според анализаторите най-засегнати ще бъдат транспорта, химическата индустрия и автомобилният сектор. Руската икономика ще изпадне в дълбока рецесия от 7,5% през 2022 г. Пред риск е изправена и европейската икономика, за която анализатори прогнозират поне 1,5% допълнителна инфлация.

  Конфликтът заплашва стоковите пазари. Още в първия ден на инвазията финансовите пазари отбелязаха спад, а цените на петрола, газа, металите и храната се повишиха. Петролът сорт Брент достигна цена от 100 долара за барел за пръв път от 2014 г., а тази на природния газ на хъба TTF за Европа бележи рекорд от 192 евро.

   Поскъпването на горивата вече оказват влияние върху стоковите пазари. Цените ще продължат да растат и ще се задържат високи с разрастването на конфликта. Това ще доведе до продължителна висока инфлация, която ще повиши рисковете от стагфлация и социална несигурност в развитите и развиващите се страни.

   „Икономическите последици от конфликта ще бъдат усетени в целия свят основно през цените на стоките, които вече осезаемо бележат ръст. Нетният износ на енергия и хранителни продукти ще бъде засегнат поради промяната в цените на стоките. Ако конфликтът се задълбочи, очакваме сериозни последици в снабдяването“, коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

  Високите цени на суровините и проблемите в снабдяването оказват сериозно влияние върху автомобилния сектор. Украинските автомобилни фабрики снабдяват основните производители в Западна Европа. Някои от тях вече спряха дейността на заводи в Европа.

   Авиолиниите са с най-висок риск поради цените на горивата, заедно с морския транспорт. Забраната за полети от европейските страни, САЩ и Канада за руски самолети и реципрочната мярка от руска страна, ще принуди авиокомпаниите да планират по-дълги полети и повече гориво. Рискът за тях е значителен, тъй като повишаването на цените ще доведе до отлив на потребители на тези услуги, които са все по-малко от началото на пандемията.

   Аграрният сектор също не е защитен. Очаква се повишените цени на газа да окажат влияние върху цените на торовете, а това да се отрази негативно на цялата аграрна индустрия.

   Дълбоката рецесия от 7,5%, в която ще изпадне руската икономика през 2022 г., ще заличи напредъка на страната, отбелязан през миналата година. Санкциите срещу Русия оказаха негативно влияние върху рублата, което ще предизвика неизбежно нарастване на инфлацията на потребителските цени.

   Възможност за Русия е да спечели от повишаване на цените на стоките за износ, най-вече от този на енергия. В същото време обаче европейските страни обявиха намерението си да ограничат вноса си именно на руска енергия.

   Поради зависимостта си от руски петрол и газ, Европа е най-застрашеният регион. Не е възможно в кратък срок да бъдат заменени доставките на газ от Русия , а цените ще имат осезаем ефект върху инфлацията в европейските страни. Експертите прогнозират поне 1,5% допълнителна инфлация за тези страни за 2022 г. Заедно с очаквания спад в бизнес инвестициите и износа БВП ще намалее с около 1%.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha