Събота, 30 Септември 2023

Автомобилните производители са притеснени от ефекта на санкциите

Автомобилните производители са притеснени от ефекта на санкциите
Публикация   08:50     05 Март, 2022 /     akcent.bg   /     307

   Водещи автомобилни производители съкратиха доставките, прекратиха партньорства и осъдиха действията на Москва, след като военната офанзива срещу Украйна продължава вече шести ден, а огромен руски конвой се приближи към столицата Киев. На този фон компаниите от бранша остават притеснени за ефекта от санкциите и продължаващата несигурност, пише Ройтерс.  

   "Стелантис" (Stellantis) е създал оперативна група, която да подсигури, че автомобилната компанията спазва всички наложени на Русия санкции и да наблюдава персонала в Украйна. Това съобщи главният изпълнителен директор Карлос Таварес, цитиран от Ройтерс. Изявлението му идва часове преди автопроизводителят да представи стратегическия си план за следващите няколко години.

   Бизнесът на "Стелантис" в Русия се равнява на около 20 милиона евро (22,4 милиона долара) от гледна точка на постигнатите резултати, каза Таварес и допълни, че служителите на компанията в Украйна са в безопасност.

"Шкода" (Skoda) е принудена да намали производството на леки автомобили поради критична липса на компоненти, идващи от доставчици от Украйна. Това съобщи чешкият автомобилен гигант на сайта си, предаде ТАСС. 

     Намаляването на производството ще засегне по-специално кросоувър модела "Ениак Ай Ви" (Enyaq iV). "Шкода", която е част от международния автомобилен концерн "Фолксваген" (Volkswagen), осъди военната операция в Украйна. "Надяваме се на бърз край на военните действия и връщането към дипломацията", заяви компанията. 

   Във връзка с въвеждането на нови антируски санкции компанията очаква спад на финансовите резултати. През 2021 г. руският пазар се превърна в един от основните приоритети за компанията и 90 400 леки автомобила на чешкия производител са били доставени в Руската федерация.

   В същото време "Автоваз" - най-големият руски автомобилостроител, възобнови производството на всички поточни линии в завода си в Толиати в Централна Русия, съобщи компанията, цитирана от Интерфакс. Групата, контролирана от френския "Рено" (Renault), спря някои от производствените си линии за един ден поради постоянния глобален недостиг на електронни компоненти, припомня Ройтерс.

   "Хюндай мотър" (Hyundai Motor Co) ще спре завода си за сглобяване на автомобили в Санкт Петербург от 1 до 5 март поради прекъсвания на веригите за доставки, съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на представител на южнокорейската компания в Русия. 

 

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha