Вторник, 26 Септември 2023

Международен форум ще търси най-доброто как Русе да се обърне към Дунава

Международен форум ще търси най-доброто как Русе да се обърне към Дунава
Публикация   20:00     25 Май, 2012 /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ - ЧАСТ I   /     430

Събитието се предвижда за 29 юни, крайбрежието ще се разглежда на модули

  Зам. кметът по евроинтеграцията и еврофондовете Страхил Карапчански пред www.akcent.bg

- Как ще обърнем Русе към Дунава- вече 4 правителства и различни партии обещават това, включително и ГЕРБ. Ще се случи ли нещо реално в тази посока този път? Ще стане ли реално Русе Дунавската столица на България, за каква то се води и сега?

- По линия на Дунавската стратегия бяха изговорени много абстракции в тази посока. Говореше се за десетки милиарди…

- Да, аз си спомням цифрата 100 млрд. евро.

- Това, което според мен би трябвало да бъде оценено по Дунавската стратегия, е че даде тласък на една дискусия за това, по какъв начин хората са наясно със своите приоритети, до каква степен са осмислили необходимостта градът да се обърне към Дунава. Отговорите са категорични, както в Русе, така и в малките населени места около града- Дунавската идентичност и принадлежност вече са осъзнати, има дебат, има много идеи по конкретни проекти. Поради тази причина, въпреки многото абстрактност на Дунавската стратегия, с която стартира, вече има един обществен дебат. Оттам нататък администрацията, публичния сектор, могат да действат.

- Говорите за дебат… къде се състои този дебат?

- На всички срещи, които са инициирани по инициатива на националния координатор- министерството на регионалното развитие, така и на българските депутати в Европарламента, свързани с Дунавската стратегия, има уникален интерес… както и присъствие на хора, така и представители на Общините и на бизнеса, така и на медиите. Т.е. темите, които се засягат на всяко едно от тези събития, са едни и същи- обръщане на града към реката.

- Ще повторя въпроса, става въпрос за дебат с участие на русенци, на местни организации дали участват в този дебат?

- Да, участват, и това още повече задължава общината заради тези 16 маргинализирани  години по темата, сега вече са излезли наяве. Поради тази причина подготвяме едно много мащабно събитие, което беше заложено в управленската програма на кмета- провеждане на поредица от събития. Имаме сведения, че са разработени няколко проекта на русенски архитекти виждат развитието на Дунавското крайбрежие. Предстои те да бъдат извадени от шкафовете и да се прецени до каква степен те са релевантни в момента към очакванията на русенци и това, което Дунавската стратегия предлага като възможност. Това, което е полезно, ще се вземе, това, което липсва- ще се допълни. Не случайно планираме още през юни, по възможност на Международния ден на р. Дунав 29 юни, да се проведе международно мащабно събитие, каквото до момента не е правено в Русе- да бъдат представени възможности и идеи, за реализацията на които да се търси международна подкрепа. Този програмен период изтича, но сега е моментът, в който полагаме основите за новия програмен период. Смятаме, че ако Русе сега си заложи приоритетните проекти за новия програмен период 2014-2020 г. и от началото на януари 2014 г. на базата на тези проекти за „потекат” пари за тяхното осъществяване.

Нашата визия за крайбрежието на Русе е такава, че предполага едно модулно развитие, т.е., ако се обединим около една идейна концепция, която да бъде най-малкият общ знаменател на съществуващите към момента разработки и нови идеи, то на базата на публичен ресурс по еврофондовете, и с частния ресурс на публично- частното партньорство да бъдат провокирани международни партньори, които ще вземат участие в това събитие. Имам предвид експерти по урбанизиране и дизайн на градски пространства в дунавски градове и региони. Така да се обединим в една финална идейна концепция, която към 1 януари 2014 г., разделена на модули, до може да бъде депозиран като отделен проект и да получи необходимото финансиране…Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha