Бяла отдаде почит на хилядите знайни и незнайни войници и опълченци, жертвали живота си за свободата на града и на България

Бяла отдаде почит на хилядите знайни и незнайни войници и опълченци, жертвали живота си за свободата на града и на България
Публикация   02 Март, 2022   /     akcent.bg   /     1372

   С тържествена заря-проверка късно снощи в Бяла бе отбелязана 144-ата годишнина от Освобождението на България и 145 години от освобождението на града от османско иго. Бяла е второто по-голямо българско селище след Свищов, което бива освободено от османското владичество. В града пребивава близо месец главната руска императорска квартира, като същевременно са настанени и ред тилови учреждения. Още през лятото на 1877-а Бяла се очертава като главен опорен пункт на Русчушкия отряд и запазва това си значение до зимата. Именно поради този факт тя се приема и за първата столица на новоосвободената българска земя.

   Сред официалните гости на събитието бе и областният управител Анатоли Станев, който поздрави кмета Димитър Славов по случай празника и отбеляза, че свободата е изконна ценност и най-висша цел на всяко общество. „Извоювали националния си суверенитет, пред всеки един от нас остава ежедневната битка за свобода на личността, словото и най-вече свободата да бъдем истински и да бъдем себе си“, заяви още Станев. Също така той пожела просперитет на града.

   В своето слово към съгражданите си кметът Димитър Славов отбеляза, че днес честваме делото на поколения български възрожденци и революционери, пожертвали живота си за духовното и политическо въздигане на България. Той припомни и множество исторически факти, като това, че именно в Бяла българският княз Александър I Батенберг получава първия си войнишки кръст „За храброст“. В речта си Славов отдели специално внимание и на подвига на баронеса Юлия Вревска, която заедно с още четири медицински сестри, се е грижела за над 400 ранени войници в продължение на над половин година. „Състраданието и чувствителната ѝ душа за мъките на православните братя българи я доведоха в Бяла да лекува, да помага, да обича – питам се с оглед на ужасната война в Европа, водена между два братски народа – руския и украинския, дали душата ѝ намира покой, дали е нормално войниците от тези две страни да се избиват взаимно, след като дедите им са воювали рамо до рамо за свободата на България“, каза кметът на Бяла. Той отбеляза още, че в ситуация, когато българите сме отново разединени и объркани, се търсят всякакви аргументи за и против всичко и всички. Той каза още, че нищо обаче не може да оправдае сегашните жертви и разрушения и тази война трябва да бъде прекратена незабавно, заради хората, децата, милосърдието, паметта на Вревска, заради човечността и състраданието. Кметът призова още да бъдем достойни за предците си, както и за всички, отдали живота си за Освобождението на България. „Нека бъдем единни и обединени, нека бъдем добри хора, славното ни минало ни задължава“, сподели още Славов и спомена всички националности, от които са се сражавали за нашето Освобождение.

   По традиция церемонията започна с поднасяне на венци и цветя и проверка на почетния караул на роти от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Състоя се и тържествена заря-проверка.

   Поздравителни адреси бяха изпратени от Андрей Новаков, член на Европейския парламент, началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов, кметовете на Борово, Две могили и Ценово съответно Валентин Панайотов, Божидар Борисов и Петър Петров.

   По-рано през вчерашния ден се състоя церемония по връчване на специалната награда от деветнайсетото издание на международния фестивал на червенокръстките и здравни филми на документалния филм „Ангелът на милосърдието“, посветен на баронеса Юлия Вревская. Режисьор на филма е Борис Радев, а сценарист – Аделина Радева.Коментари

  •     Читател 

    Демагогия в пълният й размер, се наричат действията на беленският градоначалник.Преди два дни смъкна от входа на музея знамето на българосъветската дружба,за да "забие" знамето на "великият" ЕС.

Коментирай

   captcha