Четвъртък, 7 Декември 2023

В заседание, проведено в болницата, Окръжен съд – Русе задържа под стража обвиняем за грабеж

В заседание, проведено в болницата, Окръжен съд – Русе задържа под стража обвиняем за грабеж
Публикация   15:25     25 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     211

   Окръжен съд – Русе взе мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на Р. Ц., привлечен като обвиняем за грабеж в условията на опасен рецидив. Това се случи в изнесено съдебно заседание в Ортопедично отделение на УМБАЛ „Канев", където обвиняемият е настанен за лечение поради счупени долни крайници, след като скочил от втори етаж при задържането му от полицейските служители.

   Р. Ц. е бил привлечен към наказателна отговорност за това, че на 21.02.2022 г. в гр. Русе, в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – пари в размер на около 4870 лв. от владението на М. Г., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. В болничната стая защитникът му поиска по-лека мярка за неотклонение предвид влошеното му здравословно състояние. Прокурорът припомни Наредбата за условията и реда за медицинското обслужване в местата за лишаване от свобода, която очевидно стриктно се спазва и в случая, видно от това, че обвиняемият в момента е на специализирано лечение в ортопедично отделение.  

   Окръжен съд - Русе счете, че събраните до момента многобройни доказателства обосновават в достатъчна степен авторството и естеството на вмененото на обвиняемия престъпно деяние. Налице е и реална опасност от укриване и извършване на престъпление от страна на 50-годишния Р. Ц., ако не бъде задържан. Същият е осъждан 9 пъти, а многократно търпените наказания лишаване от свобода очевидно не са обслужили законоустановените цели на поправянето и превъзпитанието му. Друга предпоставка за укриване или извършване на престъпление е и евентуално грозящото го значително по размер наказание (от 5 до 15 години лишаване от свобода). Според съда, след като обвиняемият е без каквито и да било доходи и имущество и не е здравно осигурен, очевидно и от гледна точка на здравословното му състояние по-благоприятния за него вариант е вземането на исканата от прокурора мярка за неотклонение.

   Определението на Окръжен съд – Русе, с което се взема мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на Р. Ц., може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha