Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Премиерът се уговори за съвместно заседание и с румънския си колега

Публикация 05 Feb, 2022 / akcent.bg

Сред акцентите в разговора са приносът на проекти като бъдещ нов мост на Дунав, и драгирането на плавателния път по реката

    След съвместното заседание с правителството на Северна Македония Кирил Петков се готви за такова и с колегите си от Румъния, се разбира от съобщение на правителствената пресслужба. Двамата премиери са обсъдили това в телефонен разговор.

   Петков и Николае Чука обсъдили развитието на двустранните отношения, задълбочаването на регионалното сътрудничество, инфраструктурни и енергийни проекти, които ще допринесат за свързаността и сигурността в Югоизточна Европа.Сред акцентите в разговора били приносът на проекти като бъдещ нов мост на Дунав, драгирането на плавателния път по реката, както и организирането на съвместно заседание на двете правителства през есента в София.

   Румънската информационна агенция "Ажерпрес" съобщава, че премиерът Николае-Йонел Чука поставил въпроса за вертикалния коридор, осъществяван чрез газовия интерконектор Гърция-България, който има съществена роля в проекта БРУА (България-Румъния-Унгария-Австрия). "Българската страна подчерта приоритета, който придава на този интерконектор", се посочва в съобщението. Изграждането на интерконектора се бави вече 12-а година, а България разчита на него, за да получава договорения по-евтин газ от Азербайджан, който сега получава частично.

   Било е договорено още и Петков да посети Букурещ.

   Премиерът и министърът на транспорта вече няколко пъти споменаха за нови мостове над Дунав.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама