Днес е : Четвъртък, 1 Юни 2023

Всеки от нас изгуби 5% от спестяванията си благодарение на централните банки

Публикация 05 Feb, 2022 / akcent.bg

Европейската централна банка трябва да вземе някакви мерки за няколко години напред, посочи Красимир Атанасов

   Ако Европейската централна банка (ЕЦБ) сега не вземе някакви мерки, то самите хора ще я принудят да направи това. Тази година всеки от нас е изгубил 5% от спестяванията си благодарение на централните банки. заяви  Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Красимир Атанасов.

   „Един пожарникар, който пали къщата, гледа как гори и ви казва – спокойно, тя ще си изгасне сама – това е ситуацията с инфлацията в момента, а ние всички очакваме от ЕЦБ да гаси този пожар, който до голяма степен беше създаден от нея“, коментира той.

   Атанасов посочи, че средата е „силно инфлационна“ и инфлацията няма да спадне толкова бързо, колкото ни се иска.

   На днешното заседание на ЕЦБ предстои да стане ясно дали лихвените равнища ще се задържат на нулата или на отрицателни равнища за няколко години напред , както и дали ще се продължи с програмите за изкупуване на активи.

   „Кристин Лагард говореше до голяма степен в такъв дух досега. Според мен това не е правилната политика”, е мнението на финансовия анализатор.

   Според него, основният проблем е, че с всичките си действия в последните десетина години централните банки направиха един огромен балон и в момента даже и да искат да вдигнат много лихвите, не могат. „Представете си лихвите да отидат на 2-3 %.Това ще бъде огромен шок за всички“, смята Красимир Атанасов.

   Той обаче напомни, че историята показва, че големите банки до голяма степет следват пазара, нагласят се по него и в един момент няма да имат избор и ще го последват.

   Атанасов посочи, че фундаменталните проблеми и на ЕЦБ, и на Фед са, че отдавна избягаха от основната си функция да поддържат ценовата стабилност, „излязоха от сърцевината, за което са направени“.

   "Твърде много години надувахме цените на много активи, а те са нереални, ние изядохме част от бъдещето на поколението след нас. Въпросът е кога тази сметка ще бъде платена", каза финансовият анализатор.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама