Четвъртък, 20 Юни 2024

11% от учителите у нас са навършили пенсионна възраст

 11% от учителите у нас са навършили пенсионна възраст
Публикация   04 Фев, 2022   /     akcent.bg   /     335

   11% от учителите у нас са навършили пенсионна възраст, но преподават в училище. 2.5% от педагозите ни пък вече са пенсионирани, но работят в системата, т.е. получават и заплата, и пенсия. Това показват данни на просветното министерство, поискани от "Сега".

   Към 31 декември 2021 г. педагогическите специалисти, заети в системата на предучилищното и училищното образование, които са придобили право на пенсия (ранно или на общо основание), са 10 715, показват данни на Центъра за информационно осигуряване на образованието (ЦИОО), предоставени от МОН. От близо 90 000 учители това прави 11% учители в пенсионна възраст. 

    Към същия период от време в системата работят и 2302 пенсионери.

   Горе-долу толкова са и младите преподаватели, влезли в системата през м.г. - наскоро шефът на Съюза на българските учители Янка Такева съобщи, че през тази учебна година младите учители до 35 г., които са влезли в клас, са 2931 на брой. Други данни на МОН показват, че младите педагози до 30 г. у нас са едва 4.3 на сто, а над половината са над 50 г.

   В много училища директорите оставят учителите на пенсионна възраст да преподават и не ги пращат в заслужен отдих, просто защото са принудени - недостигът на качествени педагози е голям, малко са и младите, които биха се включили в системата. На някои места обаче преподавателите се държат умишлено на позициите си, "запушвайки" по този начин място за по-младите колеги. Наскоро проучване на Световната банка за 2014-2018 г. показа, че едва около 10процента от новоназначените учители у нас през 2016 г. са останали трайно в образователната система. Повече от 50% са напуснали още след първата година в училище, а след втората, която е най-критична, са си тръгнали средно 60% от тези, които са се задържали там до този момент. Причините са комплексни - от нивото на заплатите и училищната атмосфера до адекватната подкрепа, която получават от старшите учители.

   В същото време, постоянно нарастват средствата, които държавата дава за обезщетения на пенсионирани учители. По програмата за оптимизация на вътрешната структура на персонала в училищата например за 2021 г. бяха заделени 86.6 млн. лв. за изплащане на обезщетения на 7300 педагози и 2800 непедагогически персонал, излезли в пенсия. Година по-рано - през 2020 г. - сумата за целта бе 69 млн. лв. - за пенсионирането на 8000 педагози и 3000 души непедагогически персонал.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha