Акад. Белоев: Русенският университет е класически, а не технически

Акад. Белоев: Русенският университет е класически, а не  технически
Публикация   03 Фев, 2022   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     3010

Ректорът не намира логика в сливането на русенската Алма матер с техническите университети в София, Варна и Габрово

   Акад. Белоев, излезе предложение на министъра на образовението, в което академик Денков предлага Русенският университет ще бъде част от една мегаструктура заедно с техническите университети в София, Варна и Габрово? Как ще коментирате подобна идея?

   Това, което излезе днес в столичен сайт го виждам за първи път и не съм запознат официално. Не мисля, че това, което е написано там, може да се случи. Едва ли може по този начин да се реализира.

   В Стратегията за висше образование се стимулират подобни университетски мрежи. Такива вече има в европейски мащаб, в които участват няколко български университета. Подобни мрежи могат да бъдат създавани и в България. Те ще обединяват университети за изпълнение на общи цели и задачи, да споделят ресурси. Ако се изгражда една лаборатория със сериозно оборудване и възможности, не е необходимо в няколко сродни университета да бъде изграждана във всеки един ВУЗ. В един университет може да бъде една, в другия- друга. Така те ще имат споделени ресурси.

   Но смятам, че трябва да се запази юридическата самостоятелност на университетите. Едно ново сливане, без да е разяснено какви са целите, е излишно да го коментираме.

  Русенският университет е включен в предложението за  единен национален технически университет. Русенският университет не е само технически, ако е така, щеше да е ТУ Русе, както ТУ Габрово, София и Варна.

  В Русенският университет техническите специалности са под 50 процента. Освен това има и три филиала- в Силистра, Разград и Видин. Ние не сме технически университет, а университет в пълния смисъл на думата.

   При нас учат над 8000 студента в 23 професионални направления и три филиала. Едва ли може и трябва да бъдем сравнявани с техническите университети.

   Не по- малко  важно е и мястото на Русенския университет по отношение на демографията на региона. Ако се запазва юридическата самостоятелност на университета и той се подпомага в някаква университетска мрежа, това е приемливо.

  Ние години наред работим за контакти с бизнеса, за създаване на обучение на високо ниво, ангажиране на бизнеса в обучението на студентите, за интегриране в икономиката на региона, в социалния, в културния живот.

   Русенският университет е институция, която  е значима част от много и различни дейности в региона. Гарант за успешното развитие на икономиката в регионите, в които ние сме позиционирани. Освен Русенска област, тук влизат и областите Силистра, Разград, част от Търговище, Видин.

  Ние имаме виждане за развитието на университета с години напред, чертаем Визията за дигиталното образование в национален мащаб. Ние сме лидери в различни направления...

   Малко са примерите в страната като тези, в които Русенският университет се интегрира в различни проекти с Общините Русе, Силистра, Разград и Видин.

                               Планът

    Висшите училища в България са 52. От тях 38 са държавни. Останалите са частни и те не са включени в плана. По информация на OFFNews той предвижда намаляване на броя на държавните ВУ от 38 на 16. Този план на този етап не е разписан черно на бяло. Според източник на OFFNews се запазва самостоятелността на:

- Софийския университет;

- Пловдивския университет;

- Шуменския университет;

- Тракийския университет в Стара Загора;

- Югозападния университет в Благоевград;

- Великотърновския университет;

- Аграрния университет в Пловдив;

- Военната академия „Г. С. Раковски“ в София;

- Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ във Варна;

- Националния военен университет във Велико Търново;

- Академията на МВР;

- Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас.

Оттам нататък се предвижда създаването на следните мегаструктури:

- национален технически университет, който включва сегашните технически университет в София, Варна, Габрово и Русенския университет.

- единен икономически университет, който да включва УНСС, Икономически университет – Варна и Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов;

- единен политехнически университет, който да включва: Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Минно-геоложкия университет (МГУ), Лесотехническия университет (ЛТУ), ХТМУ, Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, Висшето строително училище „Любен Каравелов“, Висшето училище по телекомуникации и пощи в София;

- университет по изкуствата, под чиято „шапка“ да са НАТФИЗ, Националната музикална академия, Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Националната спортна академия;

- медицински университет, който да обедини сегашните четири в София, Пловдив, Плевен и Варна.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още