Днес е : Събота, 10 Юни 2023

,,Тренд,, : 39% подкрепа и 40% неодобрение за кабинета на Кирил Петков

Публикация 26 Jan, 2022 / akcent.bg

Скокът на цените е предизвикателството пред новата власт

   Новото правителство на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположната позиция. Това се регистрира в първото национално представително проучване на социологическата агенция "Тренд" за тази година, проведено в периода между 12 и 19 януари чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 пълнолетни българи по поръчка на "24 часа".

   Припомняме, че вчера "Галъп" обяви социологическо проучване, според което за пръв път подкрепата за което и да е правителство от 2009 г. насам е по-висока от недоверието.

  От "Тренд" уточняват, че стойностите по отношение на правителството на Кирил Петков са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година.

   Симпатизантите на "Продължаваме промяната" почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" са по-колебливи - около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.

   През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

   През втората половина на 2021 г. президентът Румен Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта, рефлектираше и върху оценките за работата на президента. Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

   Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори, очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат. "Продължаваме промяната" е първа политическа сила според проучването на "Тренд" с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. Правим уточнението, че проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС. Пета политическа сила остава "Има такъв народ" с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават "Демократична България" с 6.8%. Регистрира се лек ръст при "Възраждане" в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори.

  "Тренд" са задали и отворен въпрос (без предварително зададени опции) към анкетираните да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента. Като открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта) с три пъти повече посочвания от втория - пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта). На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта. По-надолу продължават да доминират социалните проблеми - повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

  На въпрос с предварително зададени опции за това кой е първият проблем, с чиито решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

  От социологическата агенция са тествали и оценката на анкетираните за това с колко са се повишили цените на стоките, които обикновено пазаруват. Половината от тях (50%) заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10% е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Коментари

Реклама

Реклама