Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Облекченото преминаване на границата влиза в дневния ред на министрите на България и Румъния

Публикация 26 Jan, 2022 / akcent.bg

   Търговският аташе на Посолството на Румъния в София Раду Молдован посети Българо-румънска палата, къде са обсъдени както съвместни инициативи за българския и румънския бизнес, така и проблемите, свързани с преминаването на границата.

   Изпълнителният директор Елеонора Иванова сподели позицията на БРТПП за намаляване на административните бариери на Дунав мост, а  Молдован заяви, че напълно я подкрепя. Сред темите, по които констатирахме единомислие са:

  • Преместване на кантарите извън граничната зона;
  • Премахване на дублиращите се проверки от двете страни;
  • Облекчена процедура за безкасово плащане на такса „Мост";
  • Разкриване на допълнителни гишета, които да поемат трафика.

   В края на седмицата в Русе предстои среща на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов със зaмecтниĸ миниcтъp-пpeдceдaтeля и миниcтъp нa тpaнcпopтa и инфpacтpyĸтypaтa нa Pyмъния Copин Mиxaй Гpиндянy. Предварително обявената тема е уcĸopeнoтo пpидвижвaнe нa xopa и тoвapи между двете държави. Щастливи сме, че след много години разговори, споделяне на мнения и даване на становища, вече има чуваемост на най-високо правителствено ниво.

   Екипът ни ще следи разговорите между министрите, ще продължи да лобира за облекчено преминаване на граничните пунктове между България и Румъния и ще ви информира за развитието по темата.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама