Днес е : Сряда, 18 Май 2022

Експерти прогнозират увеличение на инфлацията до 6% през 2022 г.

Публикация 18 Jan, 2022 / akcent.bg

Икономистите на УниКредит Булбанк намалиха прогнозите си за икономическия растеж през тази година

   Икономически растеж от 3.6% прогнозират икономистите на УниКредит Булбанк в последния им доклад. Това е леко намаление спрямо очакваните 3,9% преди три месеца. Корекцията в прогнозата на експертите са по-тежките и продължителни нарушения във веригите на доставки и очертаващата се по-висока и по-продължителна инфлация.

   Инфлацията ще достигне до 6% средно за цялата 2022 г., смятат експертите на УниКредит Булбанк. Все още няма данни на НСИ за средноговишното й ниво през изминалата 2021 г., но прогнозата на Министерството на финансите бе за средно 4.2%. Основните причини за засилването на инфлацията продължават да са свързани с високите цени на енергоносителите и нарушенията във веригите на доставки. Икономистите очакват тези фактори да бъдат с временен ефект и през 2023 г. инфлацията да спадне до 3% средно за годината, а икономическият ръст да се ускори до 4,3%.

   Очакванията са цените на електроенергията и топлоенергията за домакинствата да нараснат с 15% през април 2022 г.

   Високата инфлация ще окаже неблагоприятен ефект върху потреблението и то ще допринася по-малко за икономическия растежа през 2022 г. в сравнение с 2021 г.

   Икономистите на УниКредит Булбанк очакват увеличение в ръста на инвестициите най-вече заради по-големи проекти в публичния сектор, свързани със зеления преход и дигитализацията, финансирани от плана за възстановяване и устойчивост. 

   Очакваната по-висока инфлация през 2022 г. няма да се доведе до значително увеличаване на заплатите, става ясно от новия анализ на УниКредит Булбанк. Делът на мениджърите, които докладват за проблеми с намирането на работна ръка сега в сравнение с периода преди началото на пандемията, е по-нисък в България в сравнение с останалите страни от ЦИЕ. Всичко това сочи, че процесът на възстановяване на пазара на труда протича по-бавно в България в сравнение с повечето страни от ЦИЕ, като това има и положителна страна, тъй като случващото се на пазара на труда не е сред фактори, които допринасят за увеличаване на инфлацията в момента.

   Развитието на икономиката и през 2022 г. ще продължи да бъде тясно обвързано с хода на пандемията от Covid-19.  Въпреки появата на новия вариант Омикрон, перспективите са ваксините да запазят ефективността си, а процентът на ваксинираното население да се повиши, макар и оставяйки най-вероятно под нужните стойности за достигане на групов имунитет. При тези условия отрицателният ефект на нови вълни на пандемията върху растежа би трябвало да е по-ограничен, отколкото в миналото, смятат икономистите на УниКредит Булбанк.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама