Днес е : Сряда, 19 Януари 2022

ЕЦБ смени прогнозата и предрече още по-високи цени от очакваното

Публикация 14 Jan, 2022 / akcent.bg

Инфлацията не е толкова преходна, колкото си мислехме, обяви вицепрезидентът на Европейската централна банка

    Скокът на инфлацията в еврозоната не е толкова преходен, колкото се смяташе по-рано, а ръстът на цените тази година има риск да надхвърли прогнозите, заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, цитиран от БНР

   Де Гиндос каза по време на събитие, организирано от швейцарската банка UBS, че "може би инфлацията няма да бъде толкова преходна и временна, както се прогнозираше само преди няколко месеца“. "Оценката на риска от инфлация е умерено наклонен във възходяща посока за следващите 12 месеца“, допълни вицепрезидентът на ЕЦБ.

  Той обаче настоя, че "все пак в дългосрочен план рисковете все още се смятат за балансирани", като инфлацията "със сигурност ще спадне" и посочи, че все още очаква инфлацията да бъде под целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто през 2023 и 2024 г. 

    Инфлацията в еврозоната достигна 5% миналия месец, най-високата рекордна стойност в рамите на единния валутен блок, но ЕЦБ очаква тя да се върне под целта от 2% както през 2023 г., така и през 2024 г., дори без затягане на паричната и лихвена политика, тъй като инфлационният натиск ще намалее.

   Според него инфлацията ще зависи от развитието на енергийните цени и отбеляза, че цената на петрола се възстановява.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама