Понеделник, 2 Октомври 2023

10 мерки и 4 етапа - Кирил Петков обяви как ще ни затваря при ръст на болните

10 мерки и 4 етапа - Кирил Петков обяви как ще ни затваря при ръст на болните
Публикация   17:40     13 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     983

Приоритет са децата и възможността да ходят на училище присъствено

   Четири етапа на затваряне на страната при ръст на болните и 10 мерки за подкрепа на засегнатите хора и бизнеси представи премиерът Кирил Петков на пресконференция в МС.

   Всички антиепидемични мерки ще зависят от процента на заетост на леглата за интензивно лечение в болниците в даден регион, тъй като от това зависи способността на здравната система да поеме новозаболелите.

    "До този момент моделите и мерките бяха леко неясни и ненапълно се изпълняваха. Най-критичният фактор са интензивните легла, процентът на заетост показва състоянието на здравната система да поеме болните. На база процента заети интензивни легла ще бъдат определени мерките. Всеки ден ще представяме данните в карта плюс прогноза за пет дни. Всеки бизнес и семейство ще може да планира какво ще се случи в следващите няколко дни", каза Кирил Петков.

   Ето и четирите вида етапа и съответните мерки при тях:

Етап 1 - 50 на сто заетост на леглата - съвсем леки мерки, които няма да бъдат усетени, засилване на контрола за носене на маски в училище, няма да се смесват паралелки, спират се екскурзии и организирани посещения на музеи, както и зелени училища. Олимпиади и състезания ще са присъствени. 

Етап 2 - 60 на сто заетост на леглата - бизнесите и училищата работят, но спират заниманията по интереси без занималните, които са в рамките на целодневното обучение.  

Етап 3 - 70 на сто заетост на леглата - меки мерки, от 1 до 4 клас децата продължават да ходят на училище, останалите онлайн в режим на ротация - една седмица вкъщи, една седмица в клас. Без ротация, но с тестване, ще се учи в специалните училища. 

Етап 4 - 80 на сто заетост на леглата - затваряне на бизнесите, които обслужват хора освен хранителните магазини и аптеките. Всички ученици от 5 до 12 клас само онлайн, а за по-малките ще се решава според два допълнителни критерия - заболеваемост и наличие на легла за интензивно лечение на деца.

    "Засега само в Северен централен клъстер може да влезем в етап 4, за всички останали сме на етап 1", каза премиерът Кирил Петков.

    Ако в паралелката се появи ученик с позитивен тест, тя ще бъде отново карантинирана, изясни образователният министър Николай Денков. Родителите ще имат също право на избор по преценка да оставят детето си вкъщи на онлайн обучение.

         Премиерът обяви и десет мерки за подкрепа на хората и бизнеса, първите девет от които са известни и сега:

1. 60 на 40;

2. Патронажна грижа плюс;

3. Запази ме плюс;

4. Храни и материално подпомагане;

5. Възстановяване за малките бизнеси през Фонда на фондовете;

6. Възстановяване през ББР;

7. Подкрепа на туризма през ББР;

8. Запазване 9 на сто ДДС в туризма и ресторантьорството;

9. Допълнителни насърчитени схеми в туризма;

10. Нова мярка само при етап 4 - за напълно затворени предприятия - 20 на сто безвъзмездна помощ от средните нетни приходи за 2021 г. в размер до 100 000 лева.

Тагове : мерки , етапи ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha