Днес е : Сряда, 19 Януари 2022

Затягат Ковид мерките в Русенско

Публикация 13 Jan, 2022 / akcent.bg

Малко над 63% от леглата за лечение на пациенти с коронавирус са заети

   Независимо от негативната тенденция за увеличаване броя на заразените с Ковид-19 през последните дни в Русенско, поне на този етап няма да се въвеждат допълнителни рестрикции. Това бе решено днес на заседанието на Областния оперативен щаб. Въпреки това ще се засили контрола за спазването на въведените мерки. Затова бе решено Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните и общините да извършват и самостоятелни проверки, а не само заедно, както е били предимно досега.

    Предложена бе и идеята за временно преустановяване на плановите прием и операции, но според лекарите не е необходима мярка. Доводът е, че има и много пациенти с други заболявания, които също имат нужда от здравни грижи. Според директорите на лечебните заведения са създадени всички условия за разделяне на потоците и недопускане на разпространение на коронавирусната инфекция в болниците. Същевременно има и достатъчен брой легла и независимо от повечето заболели от началото на годината насам, няма много по-сериозен натиск върху болниците.

   По последни данни малко над 63% от леглата за лечение на пациенти с коронавирус са заети. Към момента свободните легла са 143, като седем от тях са реанимационните. Предвижда се и разширяване на възможностите за ваксинация. В следващите няколко дни ще се проведат разговори между РЗИ и лечебните заведения за евентуално отваряне на „зелени коридори“ и неделния ден в Русе. За сега такъв в неделя има само в беленската болница „Юлия Вревска“, но в събота винаги има поне един такъв и той е в Белодробната болница. По последни данни областта се намира в тъмночервената зона, като заболелите от Ковид-19 в региона на база 14 дни са 796.79 на 100 000.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама