Сряда, 17 Април 2024

Новата управленска структура- по-малко чиновници, повече началници

Новата управленска структура- по-малко чиновници, повече началници
Публикация   13:42     11 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     661

"Български пощи" пък преминават под прекия надзор на вицепремиера Калина Константинова.

   Новата управленска коалиция се договори още до края на тази година чиновническите щатове да се свият с 15%. Процесът започна с освобождаването на служителите в пенсионна възраст, ще продължи със закриването на незаетите щатове. По всичко личи обаче, че оптимизирането на администрацията не засяга политическите ръководства на министерствата. Това става ясно от направените вече назначения на заместник-министри и съветници, макар те все още да не са приключили във всички ведомства. 

   Така например премиерът Кирил Петков ще има 17 съветници, назначени с редовни заплати, а вицепремиерът за ефективното управление Калина Константинова - 12, става ясно от новата структура на МС. Проблемът е, че досега отделните министри никак не обичаха да афишират колко съветници си назначават и кои са тези хора. Новата власт засега не прави изключение - никой министър не е обявил на публично на сайта си колко съветници има.

   Правителството уверява, че преструктурирането на министерствата и преминаването на агенции и дирекции от едно ведомство в друго няма да повиши щатовете в администрацията - просто едни чиновници сменят местоработата си. Реформата обаче със сигурност ще доведе до повече началници. Създаването на новите министерства на иновациите и на електронното управление например означава и още заместник-министри, началници на кабинети и други членове на политическите кабинети. Министърът на иновациите Даниел Лорер например ще има двама заместници, няма информация колко ще са съветниците му.

     В същото време министърът на икономиката Корнелия Нинова се разделя с ключови ресори заради разделянето на министерството на икономиката на две. Очаква се тя обаче да запази броя на заместниците си - трима, от които засега е назначен само един.

   От земеделското министерство излизат горите и храните, но заместник-министрите остават четирима. Както стана известно Агенцията по горите и Агенцията по безопасността на храните преминават под шапката на Министерския съвет.

   Транспортното министерство също се разделя с едни от досегашните си ресори - информационните технологии, които отиват към новото министерство на електронното управление. "Български пощи" пък преминават под прекия надзор на вицепремиера Калина Константинова. Въпреки това на заседанието на МС от 30 декември правителството гласува броят на заместниците на транспортния министър Николай Събев да нарасне от трима на четирима.

   Ресорът на новия заместник транспортен министър ще бъде телекомуникационният пазар, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. "Основната функция за развитие на съобщенията, т.е. пазара на телекомуникациите във връзка с всички условия, свързани със собственост, развитие на мрежите и организация на условията за добър пазар, всичко това постепенно в годините е било изземано и е отишло основно в Комисията за регулиране и съобщенията. Т.е. освен основната им регулаторна функция те са приели и доста оперативни функции", обяснява Събев. Според него Министерството на транспорта и съобщенията трябва отново да си влезе във функциите - оперативни и управленски, и да започне на разработва условия като например функционирането на още един GSM оператор. "Той трябва да даде възможност ние да доставяме интернет във всички отдалечени точки на нашата страна", посочва транспортният министър. "Всички подкрепяме тази инициатива", казва премиерът Кирил Петков и министрите гласуват увеличаване броя на заместниците на Николай Събев.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha