Днес е : Събота, 10 Юни 2023

Скандали и рокади в последния момент при гласуването на комисиите в парламента

Публикация 23 Dec, 2021 / akcent.bg

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" бойкотираха предложените на опозицията три председателски места

    Близо седем часа продължи дебатът в пленарната зала по избора на председатели, зам.-председатели и членове на 24-те парламентарни комисии в сряда. Конституирането им беше важно, защото без тях Народното събрание не може да започне законодателната си дейност, къобщава Капитал.

   По време на обсъждането опозицията от ГЕРБ се опита да отложи гласуването чрез различни парламентарни хватки. Бившите управляващи заедно с другите две опозиционни партии - ДПС и "Възраждане", обвиниха мнозинството, че не е съгласувало с тях председателските места в комисиите. Искри прехвърчаха и в редиците на коалиционните партньори от управляващото мнозинство по повод някои номинации за председателските места.

   Преговорите между партиите от мнозинството - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", за разпределението на ръководните места в комисиите започнаха миналия петък и продължиха до късно през нощта във вторник, но размествания в председателските постове имаше и непосредствено преди началото на парламентарното заседание в сряда.

   Рокади се направиха дори по време на дебата в пленарната зала. Първоначално например се предвиждаше комисията по здравеопазването да бъде оглавена от представител на БСП, но в последния момент постът отиде при ПП, а за председател беше избран коремният хирург доц. Антон Тонев.

   Трудността при разпределението идваше от факта, че според коалиционното споразумение начело на комисиите не може да бъде избран депутат, чиято партия има министър в съответния сектор. Заради смените в последния момент обаче този принцип беше нарушен с председателството на здравната комисия, защото сега тя се оглавява от депутат от ПП, като най-голямата политическа сила в парламента излъчи и министъра на здравеопазването.

   Една от комисиите - за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на специални разузнавателни средства, ще се председателства на ротационен принцип.

   Три от председседателските места бяха отредени за представители на опозицията. ГЕРБ получи правото да предложи свой депутат начело на комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, ДПС - на комисията по социалната политика, а "Възраждане" - на тази по въпросите на децата, младежта и спорта.

          Промени в последния момент

   Трите опозиционни партии обаче възразиха, че предложените им председателски места не са съгласувани с тях предварително. По тази причина ГЕРБ и ДПС отказаха да излъчат свои кандидати за председател. Така Комисията по правата на човека и вероизповеданията беше оглавена от Андрей Чорбанов от ИТН, а начело на социалната комисия застана Искрен Арабаджиев от ПП. От "Възраждане" отказаха да посочат свой представител за председателското място на комисията по въпросите на децата младежта и спорта и постът да отиде при БСП, като начело на комисията застана Иван Ченчев.

   За сметка на това от "Възраждане" пожелаха лидерът на партията Костадин Костадинов да оглави комисията по политиките за българите извън страната, за която обаче беше номинирана и Антоанета Цонева от "Демократична България". В крайна сметка при гласуването за председател беше избрана Цонева.

     Искри между ДБ и ИТН

По време на дебата искри прехвърчаха между представители на две от формациите от управляващото мнозинство - ИТН и ДБ. Повод за това стана номинацията на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов за председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Срещу това възрази депутатът от "Има такъв народ" Иво Атанасов. С уговорката, че в случая изразява личното си мнение, той призова Атанасов да се откаже от поста, като го нарече "представител на статуквото" и го обвини, че заради желанието му да оглави вътрешната комисия беше променен правилникът за работа на парламента, който не позволяваше на председателя и зам.-председателите на Народното събрание да участват в ръководствата на парламентарните комисии.

   "Няма да си направя отвод. Никога не съм бил в управлението. Бях на протестите, но не съм ви виждал там", отгтовори му Атанасов.

           Напрежение и между ПП и ИТН

   "Продължаваме промяната" смени в последния момент и номинацията си за председател на една от ключовите комисии - тази по превенция и противодействие на корупцията, която ще има право да изслушва на своите заседания главния прокурор и председателя на КПКОНПИ. В пленарната зала от ПП предложиха за поста единия от мандатоносителите на формацията - Константин Бачийски, който е лидер на партията "Средна европейска класа".

 

Коментари

Реклама

Реклама