Четвъртък, 7 Декември 2023

Николай Събев: Решени сме да свържем Северна с Южна България, още 4 моста на Дунав

Николай Събев: Решени сме да свържем Северна с Южна България, още 4 моста на Дунав
Публикация   08:43     22 Дек, 2021 /     Марияна Бойкова, 24 часа   /     1808

Ако нямаме добре работеща транспортна система, икономическият растеж е невъзможен, казва министърът на транспорта

  - Не е тайна, че съм милионер.Разполагам с достатъчно финансови средства и активи. 
  - Одити ще се правят тематично в хода на боя. 
  - Фокусирал съм се да сме високоефективни 
  - БДЖ не бива да дърпат повече пари от данъкоплатците,а да печелят
  - Държавата трябва да работи като градинар,да подготвя почвата така,че да е хранителна за икономиката.

   - Г-н Събев, първото ви посещение като министър на транспорта беше в родния ви град Русе. Какво ви казаха вашите съграждани?

 - Видях доста съмишленици, които заедно с нас искаха да направим промяната още преди изборите, видях и други, които след това се появиха. Когато едно камъче е направило причината за една лавина, тя си тръгва и всички забравят кое е това камъче. Важното е, че Русе е готов за промяна, имаме тази обществена готовност и сериозни очаквания. Още веднъж обяснявам защо стартираме от Русе. Защото там са създадени условията за възход за индустрията, за летище. Много отдавна гражданите недоволстват от проблемите и опашките на Дунав мост. Създадени са условията, помогнаха ми с идеи как те могат да бъдат реализирани, видях и варианта, при който, докато правят ремонта на моста, можем да пуснем ферибота Русе - Гюргево, който работеше 20 години и беше резервен вариант за разтоварване на моста.

   - А втори мост ще направите ли?

   - Да, да, ще направим. Ние ще направим още четири моста. Трябва да започнем геоложки и предпроектни проучвания на възможните потенциални места, където смятаме, че би трябвало да има мостове по река Дунав.

   - Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов би казал, че това е негова работа.

   - Да, негова работа е, но ние имахме координационна среща, на която се договорихме, че ще работим съвместно.

  - Защо “Продължаваме промяната” настоя да вземе Министерството на транспорта? Защото си имат готов човек или смятат, че министерството е важно за държавата?

  - Мисля, че и двете. Когато Кирил Петков ме покани да се присъединя към “Продължаваме промяната”, каза: Ние много разчитаме на твоите знания в областта на транспорта. Те сметнаха, че имат сериозен експерт, който да направи промяната в тази сфера. От друга страна, аз доста дълго се занимавам с транспорт, с икономически растеж и икономическо моделиране и съм наясно, че ако нямаме добре работеща транспортна система, икономическият растеж е невъзможен.

  - Така е, справка - виж състоянието на икономиката в Северна България, но ще стигнем и до нея.

  - В тази връзка смятам, че Кирил и Асен като изключително практични хора са решили, че след като искаме да направим държавата по-благоприятно място за живеене и за работа, трябва да ускорим икономическия растеж и за тях е важно организацията на транспортната система да бъде поверена на човек, който разбира от това.

  - Каква е тази декларация за почтеност, която сте подписали? И всъщност кои сте я подписали?

  - Аз мога да гарантирам за хората в предизборната листа на “Продължаваме промяната” в Русе. Всеки един от русенските кандидати за депутати без изключение подписа този договор за почтеност, в който ние даваме право на ръководителите на промяната, в случай че има съмнения за получени доходи по третия начин, заедно да гледаме сметките си.

   - Отваряте си сметките в банките за тях ли?

   - За да се вземе от банката справка, един такъв договор не е достатъчен. Това е по-скоро декларация за готовност да работя почтено, той е по-скоро ритуален. Всички данни за моето състояние вече заминаха с декларацията ми за КПКОНПИ, но моите счетоводители смятаха дружно 20 дни, за да може всичко да бъде описано, а се оказа, че имам богатство. Убеден съм, че по вашите канали ще изтече тази информация.

  - Ние просто ще прочетем декларацията и ще я оповестим. Затова оттеглям въпроса готов ли сте да обявите колко, какво и къде го притежавате сега. Ще изчакаме.

  - Не е тайна, че съм милионер. Разполагам с достатъчно финансови средства и активи.

  - Значи не ви е до това да влезете във властта, за да си оправите финансовото и материалното положение, нали?

  - Напротив, аз се лишавам от възможности да реализирам знанията си в частна полза. Ще ги материализирам в обществена. И на мен ми е интересно, а и на другите хора как ще бъдат материализирани.

  - Представят ви като успешен предприемач, иноватор, стратегически анализатор. Как ще ги приложите тези качества в полза на обществения интерес, откъде ще започнете?

  - Имаме много ясна визия какво искаме в транспорта. Искаме транспортната система като цяло, с всички видове транспортни индустрии, да работи ефективно и синхронно, като една. След като имаме тази цел, подреждаме - първата индустрия, втората, третата, как да бъдат координирани.

  - Публичните средства са за публични цели, казвате. Ако използваме по-директен израз - не би трябвало да се крадат, а ефективно да се влагат. Мина само седмица от влизането ви в тази стара къща, каквато е министерството. Наясно ли сте с наследството?

  - Не е добро наследството, наясно съм, но аз ще се справя. Нека припомня, че днес ми е седмият работен ден със събота и неделя.

  - Обикновено всеки нов министър започва одити, проверки. Не отнемат ли те време и енергия от реалната работа?

  - Одити ще се правят тематично в хода на боя. Не губим време, аз съм се фокусирал върху това да сме високоефективни както в компанията, която изграждах досега. Този навик да съм високоефективен, да си ценя времето и секундата няма да го загубя.

  - Кои са вашите приоритети и какво искате да бъде завършено в мандата ви на министър? Как да изглежда тази стара къща?

  - О, трябва да е добре подредена, да имаме основите на добре работеща транспортна система, все още няма да е високоефективна, но ще е работеща и ефективна.

  - Коалиционните мерки в транспорта са настроени според опцията пътната агенция да е в министерството на транспорта.

  - В подготовката на транспортната политика с Кирил Петков и Асен Василев аз им казах - министерството на транспорта да бъде освободено от всички несвойствени дейности - информационни технологии, пощи, съобщения, и да влязат ведомства и структури, които са свързани с нея. Ако не се случи, не можем категорично и бързо да направим промяната. Бях болен от COVID-19 и не присъствах на преговорите, но в един момент коалиционните партньори са решили, че е твърде голямо усилие да вадят едно ведомство и да го вкарват в друго. И се стигна до това, че само информационните технологии и “Български пощи” са извадени от транспорта, което за мен е още по-добре и аз настоявах за това. Защото иначе бих имал конфликт на интереси.

    Липсва в приоритетите най-важният според мен, транспортна свързаност - един път в Северна България, втори път между Северна и Южна България. Все още сме разделени като на Княжество България и Източна Румелия. Какво ще предприемете вие?

  - Липсват тези приоритети, да. Бе очевидно, че за един ден преговори между коалиционни партньори в сектор “Транспорт” не можем да обхванем всички политики. Затова мъдрото решение беше, че след подписване на споразумението ще имаме месечни срещи, на които тези неща да се дирижират. Северна България трябва да бъде развита адекватно и балансирано спрямо Южна. Връзките между Северна и Южна България трябва да се направят, а хората и товарите да пътуват бързо. Министерството на транспорта и на регионалното развитие са решени да празнуваме Съединението на България от гледна точка на транспорта. Каква тактика ще предприемем и какви методи ще използваме, това е въпрос на коалиционни преговори.

  - До 2040 г. влаковете трябва да са със скорост до 200 км в час и това е част от Зелената сделка и зеления преход на ЕК, ще се променя регламентът за трансевропейската мрежа. Променят се и транспортните коридори - Русе - Свиленград и Видин - Кулата стават приоритетни и трябва да бъдат изпълнени до 2030 г. Това възможно ли е?

   - След като са изисквания, да видим дали ефективният мениджмънт би могъл да ги организира така, че да бъдат изпълнени. Основните коридори не се променят, те се допълват. Не искам да съм толкова голям оптимист, че сега, ако кажа на хората - ние ще се справим, дайте ни малко време, те ще реагират: този нещо не е добре.

  - Хубаво е, че тези двата коридора са приоритетни.

  - Те са приоритетни и ще се строят много бързо. Ние първо трябва да създадем оздравителната програма на БДЖ, след това се захващаме с НКЖИ. Вече имахме среща с експерти от министерството на регионалното развитие и започнахме да планираме обновяване на пътната карта за транснационалната и националната политика за всички видове транспорт.

  - И какво ще стане? Четири моста на Дунав и какво още?

  - Четири моста на Дунав и Аспаруховият мост на Варна, трябва да поработим много сериозно за там - доколко можем да му подобрим капацитета, пропускателната възможност.

  - Колко тунела на Стара планина?

  - Три - “Шипка”, “Петрохан” и един на изток. Трябва да имаме възможност по-лесно да се събират потоците на Южна и Северна България и да търсим по-късите транспортни пътища, защото това са разходи и най-вече време.

  - Какви са приоритетите в БДЖ?

  - Първият приоритет е да създадем оздравителна програма. Първо, предприятието не бива да дърпа повече пари от данъкоплатците.

  - Субсидията си остава, нали?

  - Не е ясно. Това предприятие трябва да изкарва пари на данъкоплатците, не да взема от тях. Оздравителната програма предвижда всеки, който иска да пътува с влак, с радост да купува онлайн билет.

  - Говорихме си в редакцията, че 100 години предшествениците ни са инвестирали в жп мрежа, а от 30 години тя е неглижирана. С какво започвате в жп транспорта?

  - Позволихме да се срине, да. Затова съм тук.

  - 15 години се прави жп линията София - Бургас, София - Свиленград, тъй наречената жп магистрала “Тракия”.

  - Очевидно на тези, които я строят, им се плаща на час. Има модерни технологии в света за бърз строеж на жп линии, на магистрали и пътища. Имаме възможност да поканим най-добрите в света, за да направим това технологично развитие. Това за министерството на транспорта го обещавам, ще вкараме високотехнологични бързи машини за строеж и ще ускорим движението.

  - Каква ще е политиката за жп мрежата в Северна България?

  - Да вдигнем скоростта на движение. До 15 януари ще е готова анализната част. В края на януари ще сме готови с времевите хоризонти за някои отсечки в транспортната система. Ще започнем с неща, които имат моментален ефект, а след това ще се насочим към дългосрочните проекти.

  - Вие сте експерт по логистика. От години слушаме как България ще става хъб за всичко - за полети, за сухопътен транспорт, а не стана. Какво ще предприемете?

  - Аз знам как се прави транспортен хъб. Логистичната компания, която доскоро представлявах, управлява 24 хъба и го прави ефективно. Има един ефективен терминал и той е в Пловдив, браво на пловдивчани, свалям им шапка, активни хора са. И когато имахме среща с представителите на Северна България, те казаха: “Майните” ни изпревариха в развитието. Отговорих им - защото са умни. Когато разбраха, че искам да инвестирам в индустриалната зона, това беше, преди да защитавам обществения интерес, те не ме поканиха, а 24 часа след това бяха в Русе за среща с мен. Така се прави бизнес. Така че отговорността за Северна България не е само на София, тя е споделена. Хората от Северна България не са били достатъчно активни, както хората от Пловдив. Имаме го примера, трябва да го клонираме, не е толкова сложно. Просто ни е нужно време.

  - А въздушният транспорт как и накъде ще го развивате? И при него щяхме да правим хъбове.

  - Заради това натисках да довършим нещата, които министър Везиева е започнала за летището в Русе, защото имаме въздушен превозвач, който поема търговския риск, а сме готови с минимални стандарти за летище. Ние трябва да подкрепяме такива хора, които, като частен бизнес, са готови да поемат риска, да развият активност, икономиката в даден регион. Въздушната индустрия има страхотно бъдеще. Неслучайно давам пример с електрическите самолети с вертикално излитане – летящи автомобили, таксита. Те могат да правят спасяване, могат да правят пожарогасителна дейност, много неща могат да правят, а не са нужни големи условия за едно такова летище. Държавата трябва да работи като градинар, да подготвя почвата така, че да е хранителна за икономиката. Това трябва да правим – градинари да станем, не е ли така?

  - Повечето транспортна инфраструктура, с изключение на релсите, е на концесия. Ще продължите ли с преразглеждането на договорите?

  - Има договори. Държавата трябва да следи за спазването им и при всяко неспазване ще има реакция от страна на държавата. Тя трябва да печели, обществото трябва да печели.

  - В коалиционното споразумение се предвижда при обучението за шофьорска книжка това да става и на 28 полигона в страната, които ще се строят. Кой ще го финансира и кога ще стане? Какви още промени ще предвидите, за да излизат обучени водачи, защото има много смърт на пътя у нас?

  - Има начин да изработим добри системи за финансиране. Но полигони трябва да има, хората да се научат да шофират безопасно. Ще ви дам пример - водачите не са тренирани как да спират при висока скорост, не можем да го правим в градска среда, опасно е. Но на полигон трябва да се тренира. Има достатъчно стари летища, които можем да използваме като полигони. Самото финансиране не е толкова страшно, по-интересното е как да го организираме, че да стане ефективно още в началото. Димитър Илиев, който е експерт в безопасно шофиране, направи проучване и се оказа, че инструктори, които обучават курсисти, не преминават никакъв курс, всеки може да стане инструктор. Няма система за обучението им и това е страшно. На коалиционен съвет ще разгледаме цялата система на обучение – от старта до финала, и контролиране на резултата.

  - Освободихте шефа на “БДЖ - Пътнически превози”, ще правите ли други промени в дружествата, ще изчегъртвате ли?

  - Не, чегъртане е само кадрова промяна, което не е промяна, а подмяна. Отиват си едни хора, за да дойдат наши. Всяка една ръководна позиция ще бъде заета след конкурс. Спрях конкурсите, защото искаме да подготвим други условия и те трябва да са прости - че човекът може да прави реформи и е силно мотивиран да ги прави. И трябват референции, че може да ги прави. Представянето на бизнес план е важно, но още по-важно е какво е правил досега.

  - Доста четена беше новината, че вземате колите на шефовете на БДЖ и ще ги качвате на влакове.

  - Не е само това. В момента преглеждаме правното основание някой да има служебна кола и доколко това отговаря на целите на министерството. Засега със сигурност на хора, които са в служебна командировка и са в системата на БДЖ, няма да им признаем разходите, ако са с друг вид транспорт. Това започва от понеделник. Зам.-министрите и всички други служители, които отиват на инспекция, на проверка в железницата, започват обиколките си с влаковете. Да видим как се чувстват с влак. Защото това са хора, които е трябвало или трябва да вземат решения потребителите да са доволни. Искам да го видя.

  - Заявявали сте, че можете да изкарате всичко на печалба, и БДЖ включително. Колко време си давате за това?

  - В оздравителната програма ще бъде определено времето. Но аз съм обещал за 4 години да подредя къщата да е адекватна на XXI век.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha