Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Идва ли краят на хегемонията на щатския долар?

Публикация 19 Dec, 2021 / akcent.bg

    илиардерът инвеститор Джим Роджърс планира да продаде доларовите си активи при следващия пик на американската валута, тъй като според него настоящото състояние икономиката на САЩ неизбежно ще сложи край на глобалната хегемония на „зелените пари“, предаде RT.

    „Надявам се, че съм достатъчно умен, за да ги продам по време на следващото поскъпване“, коментира Роджърс, цитиран от руското бизнес издание RВК.

   Инвестиционното гуру призна, че хората все още гледат на щатския долар като на валута убежище в трудни времена. Според него обаче ново покачване на стойността на зелените пари може да доведе до надуване на балон, тъй като икономиката на САЩ в момента не е в добро състояние.

   Годишната инфлация в страната достигна 6,8% през ноември - най-високото ниво от близо четири десетилетия. Някои анализатори прогнозират, че тя е на път да достигне 7,2%. Това е равнище, регистрирано за последно през юни 1982 г.По думите на Роджърс ако балонът се надуе твърде много при следващия пик на долара, това може да доведе до край на царуването на щатската валута като най-важната в света.

   „Никоя страна по света не е имало толкова голям дълг, колкото САЩ, Смятам, че това може да доведе до края на доминацията на долара“, каза той.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама