Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Инфлация от 7,3% на годишна база през ноември, отчита НСИ

Публикация 16 Dec, 2021 / akcent.bg

   През ноември инфлацията на годишна база е 7,3%, изчисли Националният статистически институт. Това е най-високата инфлация на годишна база от декември 2008 г.

   Спрямо октомври покачването на потребителските цени е с 1,4 на сто.

   Процент и половина е общото месечно поскъпване при храните, безалкохолните напитки през ноември спрямо октомври, сочат данните на НСИ.

   По-детайлна разбивка показва, че основните групи като тестени изделия, месо и мляко са с по-високи цени. При хляба например увеличението е със 7,8 процента.

   С над две на сто се увеличават цените на транспортните услуги и на режийните разходи за дома, като най сериозно впечатление по компоненти прави отоплението, което е поскъпнало с 19 на сто.

   Сериозно покачване има и при развлечението и културните събития, където ръстът общо е над три на сто.

   Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през ноември нараства с 1,1% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се повишава с 6,3 на сто.

   Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама