Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Синият талон за шофьорите отпада, без опашки в КАТ за регистрация на автомобил

Публикация 14 Dec, 2021 / akcent.bg

Администрацията няма да разкарва гражданите за един печат през целия град, премахваме и някои удостоверения, заяви министър Божанов

    Синият талон за шофьорите е абсолютно излишен и ще отпадне в максимално кратък срок. Няма да има удостоверения за семейно положение и за наследници в някои случаи. Ще премахнем и печатите на администрацията. 

   Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов по Bulgaria ON AIR. В момента ние сме куриер на администрацията, носим от едно гише на друго гише удостоверения, това може да отпадне доста бързо. Други удостоверения могат да отпаднат по-бавно, но тях ще ги анализираме впоследствие, допълни той. Никой няма да може да ви разходи през целия град и накрая да каже: ама тук има кръгъл, не плосък печат, увери Божанов. 

   За да се осигури по-бърза регистрация на автомобил пък ще може да се запазва онлайн час за канал. Всичко останало ще може да се плати онлайн - такси, включително екотаксите, за обработка на документи. Има и друга опция, която да обсъдим с колегите от МВР - изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно ГТП(Годишен технически преглед) в 7-дневен срок. Така, че да няма опашки в КАТ, обясни министърът. 

   Всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи - след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка", подчерта той. В такъв случай няма проблем, ако обаче получите такова съобщение, докато сте си вкъщи, можете веднага да сигнализирате, обясни Божанов.

   Ще стартираме и електронната идентификация. Имаме обещания в максимално кратки срокове - до 6 месеца, всеки гражданин да има удобно средство, с което да ползва е-услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон или и на двете места, е технически детайл. От утре започваме да работим и по това, допълни Божанов.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама