Събота, 20 Април 2024

България може да генерира ток до 100 лв за Mwh от ВЕИ при дългосрочни договори

България може да генерира ток до 100 лв за Mwh от ВЕИ при дългосрочни договори
Публикация   07:33     09 Дек, 2021 /     Никола Газдов, председател на Асоциация за производство, съхранение и търговия с електроенергия   /     712

   „Визия 2030“ е алтернативен сценарий за по-евтина електроенергия и по-конкурентна икономика. Това е първият случвай от години насам, в който по аргументиран начин се прави анализ на това колко ще струва енергийният преход и каква ще бъде цената на електроенергията. Това каза Никола Газдов, председател на Асоциация за производство, съхранение и търговия с електроенергия, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

   Ние излагаме визията да имаме по-евтина електроенергия, която да е с по-нисък въглероден интезитет, като по този начин икономиката ще стане по-конкурентна. В момента България не може да привлече чуждестранни стратегически инвеститори, тъй като в страната ни няма евтина и предвидима като цена електроенергия, която да се произвежда от възобновяеми източници.

   От думите му стана ясно, че под евтина енергия се има предвид в дългосрочен план да е на предвидимо ниска цена. Към днешна дата при оптимални условия в България може да се произвежда ток между 80-100 лева за мегават час от ВЕИ, което е между 4-5 пъти по-ниска цена на електроенергия.

    "Работим с търговци на електроенергия и банки, за да популяризираме този тип корпоративни договори за продажба и снабдяване на зелена енергия".

   „Визия 2030“ представя сценарий, при който без субсидии от държавата българската енергетика да се модернизира и да привлече инвестиции за над 16 млрд. лева. България може да бъде регионален лидер във ВЕИ сектора, защото имаме много добри климатични условия.  Инвестиционен интерес има към целия регион. Конкурираме се със страните на Балканите. Турция планира да изгради над 26 гигавата нови ВЕИ мощности до 2030 г. , в Гърция – над 20 гигавата, Ру

    "Енергийно интензивната индустрия, работодателските организации и технологичните компании търсят чиста енергия, защото това е най-евтината опция. Инвеститорите в енергийната инфраструктура са преди всичко капиталисти – влагат парите си там, където виждат рентабилност."

   Сценарият във „Визия 2030“ предвижда около 7000 мегавата мощности във ВЕИ, като цифрата може да се увеличи, тъй като цената на технологиите намалява и имаме ресурси. При добра междусистемна свързаност България може да се превърне в соларен хъб и да изнасяме слънчев ток към Централна и Западна Европа. А пък ние от своя страна да внасяме евтин ток от вятър, произведен на север.

Тагове : ток , договори ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha