Днес е : Сряда, 19 Януари 2022

Харалан Александров: Заровете са хвърлени, всички клатят масата

Публикация 06 Dec, 2021 / akcent.bg

Според социалния антрополог Румен Радев е бащата на това начинание, а Бойко Рашков е негов аватар

   Днес  започват консултациите при президента за връчване на мандата на победителя на изборите от Продължаваме промяната. След интензивни преговори най-вероятно в края на следващата седмица коалицията на Кирил Петков и Асен Василев ще подпише и споразумение с БСП, Има такъв народ и "Демократична България". Дотогава ще продължат и трескавите совалки, вече далеч от камерите, кои ще бъдат номинациите за министри. И дали четворната коалиция ще се сдобие и с пети елемент – припознати от някоя от формациите служебни министри. Има ли разлика обаче между стила на първите два парламента на протестните партии и настоящия, който има заявка за промяна?

   "Хазарта много подхожда на ситуацията. Масата, на която се играе играта, обаче е много нестабилна, заровете са хвърлени и всички клатят масата",  това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS антропологът Харалан Александров.

   Според него Румен Радев е бащата на това начинание, а Бойко Рашков е негов аватар. Той е носителят на силата, на потенциалната репресия.

   "Един от начините да се управлява в такава несигурна ситуация е репресия. Предстои напрежение от предстоящ опит за еманципация на "Продължаваме промяната" от Румен Радев", смята Александров.

   "Не знаем какви са иконите на новия култ "Продължаваме промяната", на пръв поглед това е пазарната икономика, либерализма. Те говорят за нулева корупция, край на прехода, ако не го правят, те няма да имат никакъв шанс да продължат", заяви още социалния антрополог.

   "Тази идеология ще се разгръща в нови практики и отношения. Другите партии преживяха своята травма, в БСП тепърва ще бъдат травмирани. Най-добре от това се възползва Корнелия Нинова, която може да се окаже най-печлившия политик от тази ситуация", добави Харалан Александров.

   За него от "Продължаваме промяната" са успели да "наритат" своите партньори от "Демократична България", ИТН и БСП.

   От друга страна Александров се страхува, че "Възраждане" ще продължи своя мрачен възход. Според него има пряка връзка на организацията с "Атака", а Костадинов има своите лидерски качества и влиянието му ще нараства през следващите години.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама