Днес е : Сряда, 19 Януари 2022

Изненада от МС - 490 лв. минимална пенсия и 710 лв. минимална заплата

Публикация 01 Dec, 2021 / akcent.bg

Служебният кабинет пише бюджет въпреки желанието на новите управляващи те да го подготвят

   Служебният финансов министър Валери Белчев изненадващо обяви, че е направил проектобюджет за 2022 г. с по-големи размери на минималната работна заплата, детските месечни надбавки, парите за гледане на деца от 1 до 2 години и по-високи пенсии. На брифинг в Министерски съвет той обяви, че на 17 декември служебният кабинет ще внесе проектобюджета в новото Народно събрание, като преди това ще го съгласува по министерства, общини и със социалните партньори.

   Това се случва само седмица, след като преговарящата бъдеща коалиция между "Продължаваме промяната", ИТН, БСП и ДБ, се договори за параметрите, при които ще прави бюджета за следващата година. Най-вероятният бъдещ финансов министър Асен Василев обясни, че заради предстоящите множество промени в структурата на Министерски съвет, бюджетът за 2022 г. няма да може да бъде гласуван до края на тази година и приемането му ще остане за януари.

   Сегашният служебен финансов министър Валери Белчев обаче обясни, че искат да спазят закона и ще предложат "база, върху която може да се работи".

   Той обяви доста по-високи параметри на редица плащания от тези, които вече бяха договорени между преговарящите партии за нова управленска коалиция - 490 лв. минимална пенсия, 710 лв. минимална заплата и 50 лв. детски надбавки. Антикризисните мерки ще бъдат запазени още 6 месеца, запазваме и 120-те лв. за пенсионерите, каза още Белчев.

   "Целта ни е да осигурим приемственост. Не сме предвиждали промени в политики, структурни промени, орязване на персонал или каквито и да било други реформи. Предлагаме просто една социална защита за населението, предвид факта, че икономиката не пострада чак толкова много", заяви служебният финансов министър. 

   "Наясно сме, че партиите в бъдещата коалиция се обединиха около 700 лв. минимална заплата, мислим да предложим малко повече - 710 лв., защото смятаме, че е важна за населението", коментира той. В момента минималната заплата е 650 лв. и 750 000 българи се осигуряват на нея.

   Изненадващо Белчев обяви, че предлагат всяко семейство с доход до 510 лв. на човек да има право на детски добавки, които ще се увеличат с 20%. После обаче Белчев цитира числа, които не представляват 20% увеличение - за едно дете цитираната от него сума беше от 40 на 50 лв., а за две - от 90 на 110 лв. Сега прагът за достъп е 410 лв. доход на човек. Увеличението щяло да засегне 120 000 деца.

   Служебният кабинет предлага и втората година на майчинството да остане 650 лв. месечно. То беше направено толкова с актуализацията на бюджета, но текстът важи само до края на годината. Преди това сумата беше 380 лв.

   Най-странна бе новината за пенсиите. "Абсолютната стойност на доходите за пенсионерите ще бъде запазена на нивата, на които е сега, дори и след отпадане на антикризисните мерки", каза Белчев, което съвпада с обещанията на Асен Василев. Оттук нататък обаче министърът даде няколко противоречиви допълнения. Това е средно увеличение от 84 лв. на човек, каза например той. 84 лв. обаче е увеличението от промените, които влизат в сила от Коледа и те няма да са достатъчни, за да покрият получаваните сега 120 лв.

   На уточняващи въпроси Белчев в един момент каза, че предлагат 120-те лв. да се запазят през следващите 6 месеца. На въпрос това означава ли, че от 1 януари хората на минимална пенсия ще получават 490 лв., защото от 25 декември минималната пенсия се вдига от 300 на 370 лв., министърът отговори, че не може да каже колко ще е минималната пенсия, след което допълни: "Мисля, че това беше сметката". Въпреки колебанието, с което го каза, все още никой от Министерския съвет не е внесъл яснота по тези числа и не е опровергал намерението да вдигне минималната пенсия на 490 лв.

   Според актуализацията на бюджета, от Коледа минималната пенсия се вдига от 300 на 370 лв., а максималната - от 1440 на 1500 лв. Всички останали се преизчисляват, като всяка година действителен осигурителен стаж ще носи коефициент 1,35 в пенсионната формула, а не 1,2, както е сега. Наред с това остават и 120-те лв., излезе от думите на Белчев. До гласуване на такова струпване от увеличения почти се стигна в предишния парламент, но в крайна сметка то не бе гласувано, тъй като натоварва с огромни разходи бюджета.

   Заявка да не се намаляват доходите на пенсионерите от Нова година направи и Асен Василев по време на преговорите с потенциалните си коалиционни партньори. Той обаче не обясни какво означава това. Според това обещание например минималната пенсия трябва да стане 420 лв. от 1 януари, а не 370 лв., както става от 25 декември. Таванът на пенсиите трябва да стане 1560 лв., а е заложен да бъде от Коледа 1500 лв. Преизчислението с осигурителния стаж също отива на кино, ако 120-те лв. влязат в основния размер на пенсията или пък се запазят като отделна добавка.

   Предложенията на служебния кабинет изискват не само бюджетен закон, но и промени в други закони, т.е. няма как да минат без съгласието на Народното събрание. Минималната заплата се определя с постановление на Министерския съвет, но, разбира се, дори да бъде пришпорена от служебното правителство, следващото може да я промени.

   Брифингът на Валери Белчев поставя в неловко положение бъдещите управляващи, тъй като ако те не припознаят обещанията като свои, ще трябва да понижат очакванията на обществото за по-високи доходи.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама