Днес е : Вторник, 16 Август 2022

Перспективата за съставяне на едно правителство от четири разнородни, по най-различни критерии партии, е задача, почти акробатична

Публикация 29 Nov, 2021 / akcent.bg

Новото правителство няма да трае дълго, а партиите участвали в нещо, ще понесат щети, смята д-р Николай Михайлов

 В нова политическа ситуация ли е България? 

  Отговор на този и други въпроси отговаря в студиото на "Говори сега" по БНТ с водещ Мая Костадинова.

  В определен смисъл е нова, Сега правим опит да съставим правителство след няколко неудачи и два неуспели парламента. Това означава, че сме се устремили към политическо дъно и ако не се оттласнем от него /ако не съставим правителство/ или ако то не се справи с кризите на предстоящата зима.

  Според д-р Михайло те са няколко- сриза на пандемията, икономическа, политическа... Перспективата за съставяне на едно правителство от четири разнородни, по най-различни критерии партии, е задача, почти акробатична.

   Лидерите на едни от тях се борат за оцеляване. Те подадоха оставка, за да не напуснат лидерския пост- такъв е парадоксът. Това е пауза, тактически ход... Поеха отговорност, което трябва да им върне морален престиж, за да могат да се кандидатират свежо.

   Имам предвид г-жа Нинова, но и тия, дето я критикуват, не са на особено висока морална висота... И те работят по критерии на ниската полза.

 Въобще няма грижа какво предстои на националната общност, а тя трябва да се управлява чрез компромиси.

Лошо изтълкувахме след 1989 г. т.н. либерална свобода, изоставихме простия ангажимент за национална солидарност и станахме професионалисти на разни противоборства и сблъсъци...

 Това, което се нарича демократическа среда, подпомогната от медиите,е среда на  перманентен и безплоден в много отношения разговор - обслужва се илюзията, че се управлява демократично през плурализъм на мненията и през пораждане на идеи, които служат на общото благо.

    Българският либерализъм е своеобразен манифест на егоцентризма.в тази пандемия основно, нещо подобно на амбицията да си присвоиш реалност. Свободата на избор е право, да избереш собствена реалност.според желанията си на едно почти инстинктивно равнище., непроверена от разума.

  Политикът в демократична среда е клоун на своя електорат., забавлява го, суфлира неговите очаквания, прави комплименти и лъже герочно, майсторски и е квалифициран като политик през тези особености.

  Да бъдеш опитен политик означава да владееш изкуството на нормативната лъжа, а в същото време да бъдеш и очарователен. Аз мисля, че победата на тези двама млади, очарователни мъже- Кирил и Асен, се дължи основно на чар, възникнал на една определена точка на жажда да се появят,  понеже средата е унила, а те откриха някакъв хоризонт на надежда.през юношеската си бодрост. Най-вече това се отнася за Кирил, който има възхитителна усмивка. Това има огромно значение- да подкрепи самочувствието на българите, изтерзани в една така политическа криза и пандемия, която не могат да изтълкуват адекватно.

   Помече от съмнително обаче е тази юношеска бодрост да се превърне в реалност. Упражнението, с което са се заели, е в максимална степен рисковано, то е много трудно за осъществяване.

   Партиите трябва да се откажат от собствения си партиен егоцентризъм, за да просъществува правителство, макар и с къс хоризонт., т.е. да жерстват електоралния резултат на следващите избори. Това правителство няма да трае дълго, а партиите участвали в нещо, ще понесат щети.

  Някой, може би Кирил, трябва да съобщи, че това е компания на камикадзе, усмихнат двойно по-бодро да каже, че това трябва да се направи, защото обичаме този народ и сме се обрекли.

   Президентът Радев  защитава собственият си пост достатъчно убедително и това е шансът за правителството, което няма да е манипулирано, което ще има политическа основа и кредит да осъществява това, което ще бъде нито много популярно, нито ще бъде лесно за осъществяване. Това ще бъде един противоречив и може би скаран управленски екип. Но той ще трябва аскетично и храбро да удържа, защото проварът на това управление ще бъде тежка рана за националната ни общност.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама