Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

Министър Везиева не знае за кредитите на Пеевски

Публикация 24 Nov, 2021 / Николай Марченко Биволь

Даниела Везиева 4 месеца отговаря какво (не) е предприето за проверка на скандалните кредити за депутата от ДПС и колекторската фирма "Св. Георги"

            От май 2021 г. насам или половин година продължава проверката на Българската банка за развитие (ББР) на кредитите към дружествата, свързани с депутата от ДПС Делян Славчев Пеевски. Докладът за проверката все още не е постъпил, гласи официалното писмо на служебния министър на икономиката Даниела Везиева до Министерски съвет (МС) и „Биволъ“. Същевременно сигнала на „Биволъ“ за ББР проверява Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) към Министерството на вътрешните работи (МВР).  А паралелно в държавната банка върви проверката на Българската народна банка (БНБ), Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Прокуратурата, става ясно от писмото на министърката. Върховна касационна прокуратура отделно проверява как колекторската компания „Св. Георги Груп“ ЕАД е получила кредит от ББР, който според Даниела Везиева е законен и се обслужвал редовно. Министърката обяснява и как ББР е закупила акциите на ПИБ, като сделката започва да изглежда едва ли не перфектна.

Служебното правителство на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, донякъде запазва бюрократичния стил, наложен през 12-те години на диктатурата на експремиера Бойко Борисов и клептократската му политическа партия ГЕРБ.

                Продължаваме подмяната…

4-5 месеца министърът на икономиката Кирил Петков не е отговорил и дума на „Биволъ“ относно сигналите на медията ни до Комисията „Mанолова“, до президента и премиера, относно ситуацията в ББР – кредитите към Делян Пеевски, сделката за придобиване на акциите на „Първа инвестиционна банка“ АД и съмнителните сделки смколекторската компания „Свети Георги Груп“ ЕАД.

   Накрая, след като всеки месец Отдел „Приемна“ към Министерски съвет, изпращае по писмо до Министерството на икономиката относно необходимостта да отговорят незабавно на „Биволъ“ за ББР, наследилата Кирил Петков министърка Даниела Везиева отговаря доста формално в 5 страници.

   От 5-те страници (вижте документа в неговата цялост долу) над половината са общоизвестни факти, извадки от нормативните актове и публични решения. Отговорите по същество от страна на служебната икономическа министърка общо взето се ограничват с „липсата на информация“ по текущите многобройни проверки и разследвания.

   Припомняме, че Даниела Везиева е била зам.-министър на икономиката, когато ведомството е оглавявано от Божидар Лукарски (СДС – „Реформаторски блок“) в кабинета “Борисов – 2” между 2014 и 2017 г. През 2018 и 2019 г. тя заема също интересния пост на съветник на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), тоест няма как да не е запозната с „банковите“ врътки на последните ресорни министри в кабинета „Борисов – 3“ като Емил Караниколов и наследилия го заместник (по съвместителство председател на надзорния съвет на ББР) Лъчезар Борисов.

    Лъсналият при #ФурмиГейт Караниколов, както е известно, бе отстранен от заемания пост на министър на икономиката, заради свързаност с Делян Пеевски, по думите на бившия министър-председател Бойко Борисов. Прави силно впечатление за приемственост кадърът Везиева между кадровата политика на бъдещия премиер Кирил Петков и на длъжностни лица от трите правителства на Бойко Борисов, гравитирали около Делян Пеевски.

   Проверката за кредитите за Пеевски – доникъде?

   Над 6 месеца 2 служебни кабинета и двама служебни министри на икономиката – Кирил Петков и наследилата го Даниела Везиева, не са в течение за това какво е станало с проверката на ББР за кредитирането на дружествата около депутата на ДПС Делян Славчев Пеевски.

   „Що се отнася за наличието на кредити на Делян Пеевски като физическо лице или като собственик, съдружник, управляващ и представляващ търговски дружества-клиенти на Банката, приложено Ви представям отговор, наш изх. No. 02-00-38 от 26.08.21 г., до г-н Йордан Цонев-народен представител в 46-то НС, касаещ въпроса с кредитите. 

   В контекста на отговора, към настоящия момент в министерството на икономиката не е получен окончателен доклад от ББР ЕАД за резултата от проверката за наличие на кредити, който доклад ще бъде изискано да представи на министерството.“

    Даниела Везиева уверява, че още през юли, когато сигналът на „Биволъ“ до президента Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев, е подаден официално, е надлежно уведомена и ГД „Национална полиция“.

   „Сигналът на „Биволъ“ е изпратен и до МВР, където е образувана проверка от Главна дирекция „Национална полиция“. По повод на проверката е отправено искане от ГДНП до министерство на икономиката, на което е отговорено с наше писмо, изх. No. 24-00-108 от 23.07.2021 г.“.  

   Според Даниела Везиева обаче не липсвали и други проверки в ББР от страна на регулаторните и компетентните институции, за които тя споменава в писмо до МС и „Биволъ“.

   „В „Българската банка за развитие“ ЕАД се извършват проверки от компетентните органи – БНБ, ДАНС, Прокуратура, но не разполагаме с официална информация за резултатите т проверките“.

Това означава ли, че министърът разполага само с неофициална информация за извършваните от службите и банковия регулатор проверки в най-богатото държавно дружество под шапката на икономическото ведомство?

   Нито дума за санкциите по Закона “Магнитски” и списъка на ексминистъра на финансите Асен Василев по повод лицето Делян Славчев Пеевски в официалното писмо на Даниела Везиева няма
Инвестицията на ББР в ПИБ била законна борсова сделка?

   Не е много по-ясен и бюрократизираният от юристите отговор на служебния министър на икономиката Даниела Везиева и за сделката за придобиване акците на Първа инвестиционна банка (ПИБ) АД от страна на ББР, извършено по настояване на експремиера Бойко Борисов и бившия му финансов министър Владислав Горанов.

   Министърката припомня, че „както е известно, с Решение 612/23.07.2020 г., Комисията за защита на конкуренцията се произнася, че придобиването от страна на ББР на 18,35% от капитала ПИБ АД през Българска фондова борса, като придобиването е вписано в книгата на акционерите, поддържана от „Централен депозитар“ АД“.

   Става ясно обаче, че всички процедури на ниво управата на банката и регулатора – КЗК, са минали за един ден.

„Информацията, с която разполага министерство на икономиката е, че емисионната стойност на акциите от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД е определена с решение на Управителния съвет, взето на 22.04.2020 г., одобрено от Надзорния съвет на 22.04.2020 г., при спазване на изискванията на чл. 176 от ТЗ и е залегнала в проспекта на първично публично предлагане, одобрен от Комисията за финансов надзор на 23.04.2020 г.“.

   Пояснява се, че предишният УС на ББР ЕАД по време на министър Владислав Горанов е  едва ли напълно. Спазил бил законовата процедура по сделката, нищо че е бързано и всичко е подготвено за един ден.

   Даниела Везиева цитира Международния стандарт за финансово отчитане 13 (МСФО 13), според който „справедлива стойност“ на акциите на ПИБ трябвало да отговаря на определението: „Цената за продажба на актив или за прехвърляне на пасив при обичайна сделка между пазарни участници към датата на оценяване“.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама