Днес е : Вторник, 6 Декември 2022

Избирателната активност на балотажа за област Русе е сравнително ниска – около 30%.

Публикация 21 Nov, 2021 / akcent.bg

   Изборният ден премина нормално, във всички секции гласуването е приключило. Това беше обявено от председателя на Районната избирателна комисия в Русе Милена Хинкова. Никъде в региона не се е стигнало до удължаване на изборния ден. Навсякъде той е приключил точно в 20.00 часа. Прогнозната избирателна активност за областта е сравнително ниска – около 30%.

   От Областната дирекция на МВР работят по двата случая, но на този етап те не очертават наличие на престъпление. Сигналите не са за купуване на гласове, а за други нарушения. Българинов изказа благодарност и на секционните избирателни комисии, застъпниците, както и на РИК. По негови думи от полицията и ДАНС са направили анализ на предходните нарушения и са установили къде има наличие на предпоставки за купуване на гласове. Като пример може да се посочи, че в някои секции са гласували около 300 човека за определена партия, а сега те са по около 15 – 20.

   Председателят на РИК Милена Хинкова заяви, че няма нито една жалба. Имало е само сигнали по телефона, но на всеки от тях е реагирано навреме. Няма и много грешки при попълването на протоколите. Сред по-често срещаните грешки е неправилното попълване на един от протокол от комисиите.

   Само в една секция в Глоджево се е наложило да се премине от машинно гласуване към такова на хартия. Причината са били повредени карти. Дефектът не е можело да бъде отстранен от техниците и затова се е наложило да се гласува с хартиени бюлетини. В други две секции в Бяла пък е имало разменени машини, но още преди началото на изборния ден са предприети необходимите действия и с приемо-предавателен протокол машините са били занесени в правилните секции, така че това по никакъв начин не е рефлектирало върху вота. Имало е запитвания за възможност за гласуване по настоящ адрес, което няма как да се допусне.

   В едно от населените места в областта кметът е стоял в близост до секционната избирателна комисия и е разговарял с хората, но веднага щом е бил помолен да се премести на друго място, той го е направил. Има и два случая, при които гласоподаватели са отказали да дадат разписката от машината на секционната избирателна комисия. Единият човек я е скъсал, а другият просто си я взел със себе си. Независимо от това вотът и на двамата ще се счита за валиден. Имало е запитвания към РИК от хора, които са били в болнични заведения и не могат да гласуват по адресната си регистрация, защото са били в лечебно заведение.

   От Районната избирателна комисия продължават да помагат на секционните избирателни комисии при попълването на протоколите. Очакванията на този етап са резултатите от днешния балотаж да станат ясни утре рано сутринта.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама