Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

В момента цъка бомба за цените на парното и топлата вода, която ще избухне именно след Нова година

Публикация 20 Nov, 2021 / akcent.bg

   Парното през януари ще бъде по-скъпо с цели 70%, ако няма компенсации. Това предупреди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред NOVA.

   Той предупреди, че в момента цъка бомба, която ще избухне именно след Нова година и тя е с цените на топлоенергията и топлата вода.

   При поскъпване на топлоенергията със 70-80% абонатите дори в най-малките жилища в София ще трябва да плащат на месец средно по 180 лв.

   През миналия отоплителен сезон обитателите на жилища с площ от 50 до 70 квадрата (основно двустайни) са консумирали по около 1,55 мВтч на месец. При най-песимистичния сценарий с бум на цените на топлоенергията месечните фактури за двустайните с парно в София биха скочили съответно от 150 на 270 лв. (+120 лв.).

   За абонатите на столичната топлофикация, обитаващи жилища, простиращи се от 70 до 100 квадрата (главно тристайни), приемаме, че имат консумация на месец от около 2 мегаватчаса и по цените до средата на годината са им начислявали средно по 200 лв. От 1 януари обаче има риск към тази сума да се добавят още 160 лв.

    Ако преди фирмите са плащали 30 000 лева на месец, то сега ще плащат 100 000 лева. В същото време огромните загуби, които търпи индустрията, са на практика огромни печалби за енергетиката. Всички тези пари се складирали в АЕЦ „Козлодуй“ и останалите производители на електроенергия.

   По думите на Васил Велев предвидените компенсации от 110 лв. за мегаватчас са недостатъчни, а за декември изобщо няма такива. Затова служебното правителство трябва да продължи да ги дава и дори да ги увеличи. Велев настоя бизнесът да получава три четвърти от разликата между борсата цена и прогнозата на КЕВР, която е 270 лева.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама