Днес е : Вторник, 16 Август 2022

20 милиона субсидии ще получават всяка година партиите в парламента

Публикация 18 Nov, 2021 / akcent.bg

ВМРО е единствената формация извън НС, която ще получава пари от държавата

   Партиите и коалициите, които влязоха в новото Народно събрание, ще получават годишно близо 20 милиона лева държавна субсидия. От формациите, останали извън парламента, пари ще вземат само воеводите от ВМРО, тъй като те са единствената формация, получила над 1% от подадените гласове, показва изчисление на "Дневник". То се базира на окончателните резултати, публикувани от Централната избирателна комисия.

   Както е известно, в момента субсидията е 8 лева на глас. В миналия парламент партията на Слави Трифонов внесе проектозакон, който предвиждаше тези средства да бъдат редуцирани до 1 лев на глас, а партиите да се издържат от членски внос. Това предложение обаче не беше прието. Въпреки отказа на колегите, след като получи първия транш от субсидията, ИТН върна разликата от 7 лева на глас обратно в бюджета.

   Сега парламентарните формации отново ще получат сериозни средства от държавата. Най-голяма е сумата за партията на Кирил Петков и Асен Василев – 5 385 128 лева. Набелязаната за изчегъртване ГЕРБ ще вземе още тази година 4 771 648 лева. Те ще се прибавят към близо 20-те партийни милиона, които Бойко Борисов и хората му кътат в банка. По време на предизборната кампания много местни щабове на ГЕРБ недоволстваха, че са оставени сами да се финансират и не им се отпускат средства от банковия партиен депозит.

   Финансовите потоци към ДПС от фирмите-обръчи може вече да не са така пълноводни, но благодарение на активния вот в Турция партията постигна забележителен резултат и сега държавата ще им отпуска всяка година по 2 771 648 лева, за да стимулира любовта им към Родината-майка.

   Макар и с незапомнено слаб резултат, БСП ще се освежи парично с 2 142 528 лева, за да може да стегне редиците и да се завърне на сцената като основен политически играч.

   На ИТН се полагат по закон 1 997 808 лева, но не е ясно дали Слави Трифонов няма да върне пак много голяма част от тях в държавната хазна.

   Годишната субсидия за ДБ е 1 335 728 лева.

   „Възраждане“, чийто лидер е известен още като Костя Копейкин, ще може да разчита и на български левове, и то не малко – 1 020 392 лева. Дали те ще бъдат харчени за партийни или социално-битови нужди, ще реши партийният МОЛ.

   Единствената формация извън парламента, която си заслужи партийна субсидия, това е ВМРО. Войводите се представиха достойно в 44-то НС, благодарение на тях все още не сме клекнали пред Северна Македония, изоставаме тревожно откъм третия пол, отхвърлената от Истанбул Истанбулска конвенция и други прогресивни и напредничави тенденции. Мъдрият български народ обаче наказа тази партия, макар че трудно може да обясни защо го направи. Все пак ВМРО ще получава годишно 226 552 лева, което ще е някаква помощ за патриотичната формация.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама