Понеделник, 2 Октомври 2023

Екзакта: ПП и БСП са в много оспорвана битка за второто място

 Екзакта: ПП и БСП са в много оспорвана битка за второто място
Публикация   14:36     07 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     975

Румен Радев би спечелил балотаж срещу Герджиков с 63,5% срещу 36,5%

    В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и запазва позицията си на първа политическа сила. Коалицията разширява влиянието си сред хората на възраст между 30 и 60 години и сред жителите на градовете извън столицата.

   „Много оспорвана е надпреварата за второто място. Това, кой ще е втори, е важно на фона на очакванията за поредно проблемно сформиране на нов кабинет. За второто място се конкурират ПП и БСП. ПП има минимална преднина. Резултатите и на двете формации не се променят значимо в хода на кампанията. Предимството на ПП пред БСП е в потенциала на новата формация сред политически апатичните и сред колебаещите се избиратели“, посочват от социологическата агенция.

   Според проучването 25% от хората, които не са отишли до урните на 11 юли, заявяват готовност да подкрепят ПП през ноември. В столицата, електоратът на ПП надхвърля като дял електората на БСП. „Екзакта“ не регистрира отлив на доверие сред сегашните избиратели на ПП след обявяване на решението на КС. Не изключваме, обаче, решението да има някакво влияние върху част от потенциалния електорат на ПП“, допълват социолозите.

БСП е постигнала мобилизация на електората си, каквато не е имала отдавна, се казва в проучването. Това се дължи на самочувствието на социалистите, че са незаобиколим фактор при съставяне на следваща управленска конфигурация.

Проучването нарежда на четвърто място „Има такъв народ“ (12,5%). Според данните от началото на кампанията ИТН губи между 2 и 3 пункта от електоралната си тежест. ИТН остава предпочитаната партия от младите българи на възраст под 30 години. Все още ИТН има сериозен електорален дял и сред хората на възраст между 30 и 40 години, както и в малките населени места.

Противоборство за петото място може да се очаква и между ДПС (9,5%) и „Демократична България“ (9,2%). Социолозите коментират, че при силна финална част на кампанията, всяка една от двете формации би могла да се доближи до групата на водещите партии.

„По 90% от гласувалите за ГЕРБ и за БСП на 11 юли, декларират готовност да подкрепят тези две партии и на 14 ноември. ДПС разчитат на цели 97% от избирателите си от юли, а ДБ - на малко над 80%. Една трета от бившите избиратели на ИТН понастоящем декларират, че ще гласуват за ПП“, уточняват от „Екзакта“.

Под чертата, но с шанс да прескочат 4-процентовата бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“, „Възраждане“ и ВМРО.

                   Електорални намерения за президентския вот

   Балотаж ще има, ако се запазят тенденциите към 5 ноември, показва проучването на „Екзакта“. При балотаж, сигурни участници в него са сегашният президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Резултатът от подобен балотаж би бил 63,5% срещу 36,5% в полза на сегашния президент на страната.

„Дълбочинният анализ на „Екзакта“ показва, че Румен Радев има значително по- голям ресурс от Анастас Герджиков при балотаж сред политически изкушените избиратели, както и сред нерешилите кого да подкрепят за президент“, уточняват социолозите.

    Социологичекото проучване е на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е извадка с квота по основните социално- демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%. Изследването е финансирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha