Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Проф Белоев вече е академик, сбъдната висока професионална цел

Публикация 26 Oct, 2021 / akcent.bg

Високата титла е в областта на инженерните науки

   Ректорът на Русенския университет, чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев избран от събранието на академиците на Българската академия на науките за академик в областта на инженерните науки.Това той събщава на страницата си във Фейсбук.
 
   Процедурата е продълила почти една година.
 
  Това за мен беше една висока и трудно достижима цел, заяви той за Акцент.БГ . Това е признание за научната ми дейност, резултатите от нея, работата на екипите, които ръководя в страната и чужбина, инженерната общност и страната. И най-вече за Русенския университет и за град Русе.
  
   Христо Белоев ще се окаже първият и единствен академик, който е живял и творил в Дунавската столица. В публичното пространство Михаил Арнаудов е другият академик, свързан с Русе, но той само е роден тук, а животът му е  преминал в столицата.
  
  
   "Академик Христо Иванов Белоев е роден през 1958 г., информира сайтът на БАН. Той е водещ български учен в изследването, разработката и внедряването на съвременна земеделска техника и нови противоерозийни, енергоспестяващи и екологично чисти технологии за равнинни и наклонени терени. Ректор е на Русенския университет „Ангел Кънчев“.
   През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама