Днес е : Неделя, 5 Февруари 2023

Катар в невъзможност да се увеличи доставките на втечнен природен газ

Публикация 21 Oct, 2021 / akcent.bg

   Чиновниците на ЕС бяха принудени да признаят, че Русия няма вина за газовата криза и започнаха да търсят нови източници на синьо гориво. Последната надежда на страните от ЕС остана Катар, тъй като доскоро той обяви мащабни планове за изтласкване на “Газпром” от пазара на ЕС. В последния момент обаче Доха призна, че не е в състояние да помогне на Европа. Какво се обърка?

   Изминалата седмица беше запомнена в Европа с признанието на Катар за невъзможността да се увеличат доставките на втечнен природен газ, произведен от него. „Виждаме огромно търсене от всички наши клиенти, но за съжаление не можем да задоволим всички“, каза министърът на енергетиката на Катар Саад ал Кааби. Смята се, че Катар е "изчерпал" производството си в момента и не е в състояние да увеличи доставките на газ.

   Тези думи звучат още по-изненадващо, защото преди година същия министър каза нещо много по-оптимистично. Газовият оптимизъм на европейците, които не бързаха да подписват постоянни договори с “Газпром”, може би се основаваше на тази прогноза. „Ние сме най-ефективният производител в света по отношение на разходите и затова можем да преодолеем пазарните сътресения“, каза Саад ал Кааби и обеща да увеличи значително капацитета за втечняване на газ през следващите години, въпреки пандемията от коронавирус. Имаше дори прогнози, че Катар е готов да притисне значително “Газпром” на европейския пазар на газ.

  Днес обаче, на фона на продължаващата енергийна криза и наближаващата зима, почти истерични думи се чуват в медиите на ЕС и неговите висши кабинети. Европейците не само смятат, че много скоро ще трябва да мръзнат през зима, но също така смятат, че няма да е възможно да се поправи ситуацията: няма да има внезапно запълване на газовите хранилища в страните от Европейският съюз.

   Брюксел обаче не иска да признае грешките, допуснати от европейските правителства (включително общосъюзното) при подготовката за студеното време. И той трескаво търси някой виновен за това , че утре населението на територията под негова юрисдикция (около половин милиард души) ще трябва да се топли на собствен дъх.

   Обикновено Русия е дежурният виновен за европейските проблеми, но след това се оказа, че Москва изпълнява задълженията си към ЕС по доставката на синьо гориво. Нещо повече, не само “Газпром” говори за това, но и Брюксел го признава. И тогава Катар се появи с изявлението си, че „няма да може да увеличи обема на износа на втечнен природен газ“. Откриха ли нов виновник за замразяването на Европа?

   Най -общо казано, Катар е сред първите шест държави в света по производство на газ. Но не и начело. Най много газ се изпомпва в САЩ. Средното годишно производство на природен газ в САЩ е 921 милиарда кубически метра през последните няколко години. Американците представляват 23% от световния добиван обем газ (4 трилиона кубически метра годишно).

   Русия е на второ място - 679 млрд. (17% от световния пазар). Проучените запаси на газ в Русия се оценяват на 38 трилиона кубически метра. Повечето от тях се намират в Сибир. Държавната "Газпром" е водещият световен производител на природен газ, който представлява около 12% от световното производство и 68% от вътрешното производство.

   Трети е Иран, 244 млрд. (6% от световния добив), четвъртият е Катар, 178 млрд. (4,5%). Малко по-малко от 178 милиарда се произвежда от Китай. Шестото място се пада на Канада, която произвежда 173 милиарда (4,5%). Канада изнася повече природен газ, отколкото консумира. Лъвският пай от износа се пада на САЩ.

   В тази ситуация възниква въпросът: защо всъщност изявлението на Катар развълнува Европа толкова много? Факт е, че тази малка близкоизточна държава е истински гигант в производството на втечнен природен газ. Емирството ежегодно произвежда 107 милиона тона втечнен продукт (един тон е около 1,38 хиляди кубични метра природен газ след регазификация), уверено заемайки първата линия в света по отношение на произведения втечнен природен газ. В Европа запасите от катарски втечнен природен газ изглеждат огромни и тази визуална измама дава на нуждаещите се от газ усещането, че Доха винаги може да помогне на всеки, когато и в каквото и да е количество. С други думи, Катар изглеждаше като последната надежда на Европа на фона на енергийната криза.

   Всъщност това не е така. Повече от 72 милиона тона от продукта се доставят от Катар на азиатските страни (на първо място Китай и Япония), които бързо възстановяват икономиките си след пандемията. ЕС получава по-малко от 32 милиона тона. Катар просто няма свободни резерви: инсталациите за втечняване работят на предела на възможностите си. Точно това се потвърждава от изявлението на катарския министър.

   Би било възможно да се изпрати допълнителен газ към Европа през тръба. Ако имаше. Но няма тръба, а идеалният (тоест най -краткият) път за нейното полагане минава през Сирия, където условията за гарантираното безопасно изграждане на тръбопровода и последващото му използване е малко вероятно да узреят скоро.

   Наскоро Доха обяви намерението си да подобри значително производствения си капацитет за производство на втечнен природен газ чрез проект за разширяване на Северното находище (разработено заедно с Иран) на изток. Катарските власти одобриха инвестиция от 28,75 милиарда щатски долара за разработване на проект за завод за втечнен природен газ, който ще стане най-големият в света с капацитет от 33 милиона тона продукт годишно. Но разработването на проекта и неговото изпълнение ще отнеме няколко години.

  Американският втечнен природен газ ще отиде при европейците само ако се съгласят да го купят на цени, значително по-високи от сегашните. Междувременно няма такова споразумение, американските газови танкери превозват втечнен природен газ до Азия, където - нищо лично, само бизнес - печалбите са много по-добри, отколкото в Стария свят.

   Не може да се изпроси втечнен природен газ и от канадците - страната на кленовия лист едва се справя с доставките на втечнен газ за САЩ и просто няма за какво да говори с другите. Китай, който не може да се храни със собствената си добив, също не става за спасител на Европа. Освен това (под натиска на Щатите и Великобритания) всяко движение на Поднебесната към ЕС се разглежда като опит на азиатския гигант да пороби икономически Европейския съюз.

   На лице са Норвегия и Алжир, от които също не трябва да се очаква чудо, тъй като те вече доставят максимално възможните обеми за Европа.

   Русия остава, но също така изпълнява своевременно задълженията си по дългосрочни договори, което е признато от Брюксел. По принцип е възможно да се изпомпва договорените обеми, но тук има цели три „но“.

    Първо, Русия трябва да запълни собствените си хранилища.

    Второ, недостигът на газ в ЕС е, според министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак, 25 милиарда кубически метра. Нереално е да се прехвърли такава сума преди Нова година дори през „Северен поток 2“ (припомнете си, годишният чу капацитет е 55 милиарда кубически метра), но „Северен поток 2“ може да реши част от проблема.

   Но (това е третото „но“) Брюксел се бави със сертифицирането на тръбопровода и няма намерение да го изважда изпод действието на Третия енергиен пакет, което обрича “Северен поток-2” на работа на половината му мощност. Това честно казано, това няма да направи Руската федерация по -бедна, тъй като по-отзивчивите купувачи от Азия, Турция, Сърбия и някои страни от ЕС (в нарушение на мейнстрийма - Австрия и Унгария например) се редят на опашки пред вратите на „Газпром“.

   Брюксел, от друга страна, опитвайки се да удуши или ореже “Северен поток-2”, в крайна сметка се застрелва сам в крака, оставяйки хранилищата на държавите от ЕС гарантирано незапълнени. Но той продължава да търси в чужбина отговорните за вътрешното положение в ЕС.

   Превод: В. Сергеев

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама