Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

"БСП за България" откри по нетрадиционен и смислен начин предизборната си кампания в Русе

Публикация 19 Oct, 2021 / Румен НИКОЛАЕВ

Изявени личности в обществения живот очертаха важни за развитието на страната проблеми

   "БСП за България"  откри предизборната кампания за народни представители в 47-то Народно събрание в Русе в зала "Европа" на Доходното здание с впечатляващо различен, нетрадиционен подход. Вместо присъствие на високопоставени паритийни ръководители на столетницата, водачът за 4-ти път на листата Крум Зарков организира и осъществи едно наистина запомнящо се събитие, където хора с доказано успешен професионален опит и обществено признание споделиха вижданията си относно необходимата промяна в БСП и в държавата..

  Гости и участници в дискусията  "Леви политики" бяха историкът проф. Искра Баева, политологът доц. Борис Попиванов, бившите депутати от БСП Иван Токаджиев и д-р Руденко Йорданов, Така практически Зарков показа и осъществи собствените си убеждения за смислен начин за провеждане на предзиборна кампания. В изказванията си подчертаваше многократно, че при представянето на почти всички партии липсват идеи, липсва сблъсък на политики.

   Присъствието на актрисата и певица Нона Йотова в русенската листа бе натоварено с предстоящия ѝ ангажимент в новия парламент да успее да предложи и да бъдат приети механизми за културните институти в страната и по- конкретно- за театъра, операта и Регионалната библиотека.

   Акцент в своеобразния дебат бяха левите политики на национално и регионално ниво, необходимостта от запазване на представите за "ляво" и "дясно".

  Запомнящо ще остане изказването на Руденко Йорданов, който мина през самокритика за гласуването си като депутат в 40-то Народно събрание по конкретен проблем до критика към БСП, когато по време на управлението на БСП при Станишев и премиера Орешарски е декларирано намерение за изграждане на четирилентов път Русе- Велико Търново, но не се случи.

 В изказването си Борис Попиванов показа "дианозата" на днешните политици, демонстриращи алчност и глупост, подчинени на задкулисни договорки и сделки, изместили реалните политики.

   Децентрализацията се оказа благодатна почва в дискусията, като показа необходимостта от преразглеждане на държавното устройство, акцентиране и развитие на делението на страната на 6 региона, нещо, което отдавна е залегнало и в стратегията за развитие на ЕС.

   Д-р Руденко Йорданов изрази позиция, чрез референдум да бъдат утвърдени регионите, да бъдат премахнати безсмислено многото областни центрове, общини, в които преживяват излишно голям брой чиновници. Той се обяви и за пряк избор на областните управители, на началниците на окръжните дирекции на МВР.

  Въпросът за корупцията, поставен от кандидат- депутата Мария Станчева, за това какво ще се случи с нея, ако финансирането бъде пренасочено от държавно към местно ниво, намери спонтанен отговор в усмивките на присъстващите в залата.

   Сериозен отговор дадоха и проф. Баева, и доц. Борис Попиванов. Те категорично смятат, че корупция е имало и ще има /там, където има пари, има и корупция/, но е важно какви механизми за контрол ще бъдат приети, за да бъде сведена до минимум.

   В своето изказване кметът Пенчо Милков изрази своята вече стара позиция в общините да остават 2 процента от внасяните данъци от физическите лица, за да могат да решават реални проблеми. Кметовете имат над 800 вменени задължения от централната власт и Закона и безкрайно голяма бюрокрация и административна тежест.

   Като парадоксална ситуация Милков определи и факта, че директорите на общинските училища се назначават пак от държавата и така кметовете са лишени от възможността сами да избират екипите, с които да работят.

    За необходимостта от финансова свобода кметът даде пример с безкрайната бюрокрация по повод необходимостта от поставяне на лампи при разклона край Джъмбо, процедура, която отнема година и половина, и обобщи, че децентрализацията трябва да опрости правилата и да даде повече финансова свобода и отговорност на кметовете.

   Сред гостите на откриването на кампанията бяха  ректорът на Русенския университет чл. кор. проф. ктн Христо Белоев и евродепутатът Цветелина Пенкова, зам.- кметовете на .Общината.

  Пълната листа, с кандидати за народни представители в 47-то Народно събрание, е следната:

1. Крум Костадинов Зарков

2.Нона Кръстева Йотова

3.Пламен Христомиров Рашев

4.Тодор Георгиев Йорданов

5.Цветан Георгиев Иванов

6.Кремена Божидарова Раянова

7.Мариан Савов Савов

8.Мяна Енчева Досева

9.Валери Йорданов Иванов

10.Искра Пламенова Иванова

11.Елисавета Донева Досева

12.Боян Николаев Комитов

13.Цеца Станчева Колеолова

14.Асен Иванов Ласонин

15.Мария Валентинова Станчева

16.Микаел Врашбух Чакълджиян

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама