Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

Въвеждат „зелен сертификат“ за учители и лекари

Публикация 18 Oct, 2021 / akcent.bg

Дават гратисен период на преподавателите да се ваксинират. Класовете да се редуват през 5 дни, за яслите и градините решава РЗИ.

   Зеленият сертификат да стане задължителен за учителите и лекарите, както и за медицинския персонал в болниците, при посещение на обществени места като заведения, кина, театри и спортни мероприятия, е суровото предложение на специалистите след заседанието на експертния съвет в здравно министерство.

   Въвеждане на „зелен сертификат” за учителите и непедагогическия персонал в училищата - такова евентуално решение на здравните власти подкрепя Министерството на образованието и науката. Условието е то да започне да се прилага най-рано след месец, заяви служебният просветен министър проф. Николай Денков.

   „Това е становището на МОН, ние нямаме разминавания по никакъв съществен въпрос със здравното министерство, по-скоро се налага да уточним детайлите по това как ще се прилагат мерките. За нашата система - трябва да стигнем до „зелените сертификати”, но ще трябва време те да се приложат за педагогическия и непедагогическия персонал, за да могат да се ваксинират учителите”, заяви вчера преди експертната среща в здравното министерство проф. Денков.

   След това от МОН разпространиха и официалната информация относно становището, което имат по мерките, които МЗ трябва да обяви. Освен с въвеждането на паспортите за ваксинирани, проф. Денков е съгласен и с предложението на МЗ маските за всички работещи в училище и за учениците над V клас да станат задължителни. МОН предлага за учениците със специални образователни потребности да се изисква допълнително мнение от личния или лекуващия лекар.

   Приема се и ротация за учениците от V клас нагоре при заболяемост над 500 на 100 000 души на общинско равнище, ако съответната РЗИ издаде такава заповед. Тя ще се прилага на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки. Випуските ще се сменят през 5 учебни дни.

   Присъствено ще са паралелките с най-малък брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в училището, без предучилищните групи и децата от I до IV клас.

    МОН приема предложението на МЗ училищата в дадена община да се затварят изцяло, ако 14-дневната заболяемост там надхвърли 750 на 100 000 души. Затварянето на детски градини ще става само с предписание на РЗИ.

   Междувременно служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви по време на заседанието на експертния съвет, че и болничните шефове също са за въвеждане на „зелен сертификат” за лекарите и медицинския персонал. Нараства броят на болните, нараства броят на хората в болниците, а най-успешната мярка към момента е ваксинацията, каза още Кацаров. Другият начин е ограничаване, допълни той.

   Кацаров посочи, че всички асоциации на болниците са били единодушни, че на този етап не трябва да се спират плановите операции.

   „Излязох от срещата с експертите, за да не влияя на техните решения. Най-късно във вторник или сряда ще стане ясна новата заповед за цялата страна”, каза д-р Кацаров.

    Източник: "Труд"

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама