Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

България е на дъното в ЕС по използване на интернет

Публикация 13 Oct, 2021 / akcent.bg

   През 2020 г. 80% от гражданите на Европейския съюз на възраст между 16-74 г. са ползвали интернет ежедневно, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

   Този процент представлява значителен ръст спрямо 2015 г., когато 65% от хората в същата възрастова група са ползвали мрежата всеки ден.

   През 2020 г. повечето северни и западни региони на ЕС са отчели високи нива на използване на интернет на дневна база, като най-висок дял се е наблюдавал сред по-младите европейци, които живеят в градовете.

   Най-голям дял от населението във възрастовата група 16-74 г., ползващ интернет ежедневно, е бил регистриран във финландския регион Уусимаа, където се намира столицата Хелзинки. Там е било отчетено равнище от 96%. Следват столичните области в Дания и Швеция – с по 95%.

   Нашата страна е на дъното на класацията, като във Северозападния регион е бил регистриран най-ниския дял на потребители на интернет – 53%. Малко по-голям е делът в Североизточния регион на Румъния – 55%. България се нарежда на последните позиции с още три региона - Северен централен (55%), Югоизточен и Южен централен (56%).

   У нас най-висок дял на потребители на интернет има в Югозападния регион – 73%.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама