Понеделник, 2 Октомври 2023

"Алфа Рисърч": Срив на "Има такъв народ" и трето място за "Продължаваме промяната"

Публикация   16:18     12 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     669

   Следващия парламент "Има такъв народ" от първа политическа сила може да бъде пета, а наскоро обявената формация на доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" се нарежда на трето място. В парламента ще има шест партии, като първа политическа сила ще е коалицията ГЕРБ-СДС, следвана от "БСП за България".

   Формацията около Мая Манолова и Николай Хаджигенов "Изправи се.БГ! Ние идваме!" може да получи 3.2% от гласовете на избирателите и така остава под прага от 4% за влизане в парламента. Това сочи проучване на "Алфа Рисърч" сред извадка от 1123 души, направено между 4 и 10 октомври и финансирано със собствени средства.

   Готовност да гласуват на парламентарните избори на старта на кампанията заявяват 47.6 на сто от избирателите. Решени да гласуват, но пред дилемата кого да подкрепят са 10.6%.

         Шест партии в парламента

   Прогнозните данни на социологическата агенция през септември отреждаха на партията на Слави Трифонов второ място с 16.9% от гласовете, докато статистиката през октомври сочи подкрепа от едва 10.4% от избирателите. Така "Има такъв народ" е с много близък до очаквания резултат на "Демократична България", като коалицията може да получи малко по-висок дял от гласовете. Обединението може да бъде четвърта политическа сила в бъдещия парламент с 10.9% от бюлетините на избирателите. "И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри", смята "Алфа Рисърч".

   Данните на социологическата агенция през септември отново сочеха, че най-много гласове ще получи партията на Бойко Борисов, а през октомври подкрепата се увеличава от 21.1% до 23.1% от предпочитанията на избирателите. Оспорвана се очаква да е битката за второто и третото място, смята "Алфа Рисърч", като тя да бъде между "БСП за България" (16.8%) и коалицията "Продължаваме промяната" (15.9%). Още преди да бъде официално обявен проектът на Петков и Василев, данните на "Алфа Рисърч" предвиждаха формацията да тръгне с  8-9 процента подкрепа.

   "В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите ѝ, но COVID кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При "Продължаваме промяната" е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите", обобщава "Алфа Рисърч", имайки предвид въпроса с двойното гражданство на бившия министър на икономиката. Очаква се решението на съда дали към момента, в който Петков е приел поста, е бил и канадски гражданин. Неговата позиция е, че е било достатъчно, преди да застане начело на министерството, да е представил необходимите документи за отказ от второто си гражданство.

   Според проучването на социологическата агенция най-малката, шеста формация в парламента ще бъде ДПС (9.3% от гласовете). "Алфа Рисърч" отбелязва, че анкетите не са отчели възможния ефект от мобилизирането на избирателите на движението при обявяването на кандидатурата на председателя Мустафа Карадайъ за президент. Причината е, че проучването е направено между в седмицата от 4 октомври, а номинацията на лидера на ДПС бе обявена на 10 октомври (неделя).

              Под прага от 4%

   Формацията "Изправи се.БГ! Ние идваме!", която според проучването от септември, макар и на ръба, влизаше в следващия парламент (с 4.1% от гласовете), докато сега остава под минималния праг от четири процента за участие в Народното събрание. Недостатъчен се очаква да е и резултатът на "Възраждане" (2.9%) и ВМРО (2.1%).

   Според "Алфа Рисърч" на парламентарните избори биха гласували 47.6% от имащите право на глас, което би означавало по-висока, макар и с малко, избирателна активност от предходните извънредни парламентарни избори. На вота на 11 юли гласуваха 42.19% от хората. "Алфа Рисърч" допуска, че очакването за с около 400 хил. гласували повече може да не се сбъдне, ако се влоши COVID ситуацията, както и по-сложната задача за гласуване с машина на два избора едновременно.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha