Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Фирми, свързвани с Ковачки, са изкупили евтиния ток на АЕЦ "Козлодуй"

Публикация 01 Oct, 2021 / akcent.bg

   Очертава се пореден скандал по болната тема за рекордно скъпата електроенергия. Още   завчера ексдепутатът от БСК Георги Кадиев настоя държавните институции да обявят какъв процент от изтъргуваните в сряда огромни количества ток (основно от АЕЦ "Козлодуй) са купени от фирми, чиято основна дейност е "износ на електрическа енергия“. Информацията за търговете е налична в ЕСО, така че Министерството на енергетиката, КЕВР и БНЕБ - Българската независима енергийна борса, лесно могат да направят такава справка, за да разберем отново ли бе направена "схема" за сметка на българския бизнес, коментира Кадиев на страницата си във Фейсбук. 

    Мая Манолова, лидер на "Изправи се. БГ", даде подробности за "схемата", критикувайки държавните институции, че ще докарат българската промишленост до фалит. 

    На търговете на борсата във вторник са били изтъргувани 495 мегавата, от които 300 мегавата са най-евтиният ток -  от АЕЦ "Козлодуй", а останалите са от държавната ТЕЦ "Марица изток 2". В наддаването са участвали 8 чуждестранни търговци и още 19 компании, основно свързвани с империята на бизнесмена Христо Ковачки.  Огромната част от електроенергията вече е препродадена (изнесена), само една четвърт ще остане за българските предприятия, обясни Манолова. Тя твърди, че търговците са спечели около 45 милиона от вчерашните сделки.

 Тези порочни търгове са в пълен разрез с обещанията, че държавата взима мерки и ще бъде осигурен ток на достъпни цени и за големите, и за малките енергоемки фирми, обяви председателката на ИБГ.  Тя за пореден път поиска оставките на служебния енергиен министър Андрей Живков и на директорите на електроенергийната борса и БЕХ. 

 Източник: "Сега"

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама