Събота, 23 Септември 2023

За първи път: Служебен кабинет предава властта на друг служебен

За първи път: Служебен кабинет предава властта на друг служебен
Публикация   09:28     16 Септ, 2021 /     akcent.bg   /     686

Ето и новите министри в служебния кабинет

   За първи път в историята на България един служебен кабинет предава властта на друго служебно прпавителство. Точно в 9.03 минути президентът Румен Радев влезе в Гербовата зала на МС, за да представи второто си служебно правителство. 

   Имената на новите служебни министри са публикувани в днешния брой на „Държавен вестник".

Ето състава на служебния кабинет:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите;

Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната;

Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;

Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката;

Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.

   "Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, пресече множество корупционни схеми, противопостави се на модела на завладяната държава и задвижи контролните й системи. Постигнат беше рекорден икономически ръст и рекордно ниска безработица. Активизила се социалната политика към най-уязвимите. След 13 г. политическо безхаберие бяха актуализирани пенсиите, реформата в ТЕЛК избави от унижение българлските граждани. Планът за възстановяване бе изведен от насипното състояние. Спряхме изгарянето на вредни отпадъци, което поболяваше години наред българите, докато някои трупаха печалби. Овладян бе хаосът с ковид кридата. Изведен бе от задънена улица проектът за изграждане на детска болница. 

   Уважаеми министри, благодаря ви, че доказахте, че е възможно успешното управление в името на България", каза в речта си държавният глава.

   Вие върнахте доверието в институциите, добави той.

   За съжаление политическата класа не възприе модела. За първи път България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго, да актуализира бюджета и то в условията на криза. Вие разбрахнте колко трудно се възстановява държавността след олигархично управление. Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси. Парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за сквоя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се справите с тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България. Срещу вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност в различни области. Като кризата с цената на тока, липсата на законност в пътното строителство, като компрометираната още в началото ваксинация. Знам, че правителство без парламенвт няма капацитет да изпълнява дтратегически задачи. Но времето не чака. Затова очаквам с разумни стъпки да продължавате за излизане от кризата и подобряване на живота на хората. Да работите с мисъл за бедните, да набележите хоризонт за ускорено развитие", каза Радев.

   "Ще оправдаем доверието", каза премиерът Стефан Янев. Новият служебен кабинет и неговите задължения могат да бъдат фокусирани в две направления. Едното е организацията на честни избори. Надявам се българските избиратели да бъдат достатъчно мобилизирани и мотивирани. Държавата не може да функционира в постоянна политическа криза. Нуждаем се от стабилно парламентарно представителство, което да предлага идеи и визии, които да бъдат подкрепени от законодателни инициативи.

   Предстоящите месеци няма да бъдат леки. Необходимо е да се управляват ефективно наличните вече кризи и да се предотвратява появата на нови. Интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени. Това, което ни мотивира при встъвпане в длъжност, е отговорността. Оценката ще бъде дадена от българските граждани. За себе си мога да заявя, че ще продължа да работя съвестно и отговорно", каза Стефан Янев.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha