Днес е : Неделя, 19 Септември 2021

Общественият посредник на Русе ще бъде избран с тайно гласуване

Публикация 14 Sep, 2021 / akcent.bg

Общественик призова закриването на „Комисията за взаимодействие с гражданското общество"- за две години е разгледала само три жалби

  Общественият посредник на Русе да бъде избран с тайно гласуване. Тази промяна гласува Общинският съвет  днес, като прие промени в своя Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Община Русе.

   По предложение на председателя на групата на „Патриотите – ВМРО“ Асен Даскалов  Общинският съвет – Русе дава възможност на класираните от комисията кандидати да изложат накратко концепциите си, след което избира обществения посредник с тайно гласуване с мнозинство 2/3 от общия брой на общинските съветници“. Според Даскалов именно тайното гласуване е най-добрият начин гласуването да бъде по вътрешно убеждение.

   Даскалов допълва, че предлаганото изменение на Правилника ще допринесе за това  общинските съветници да гласуват изцяло и само по вътрешно убеждение при избор на обществен посредник, в чиито правомощия влизат и извършването на проверки по постъпили жалби и сигнали срещу органи на местно самоуправление, в т.ч. и общинските съветници.

   Важно уточнение е, че промените в Правилника по избор за обществен посредник влизат в сила от момента на тяхното приемане, което означава, че започналият към момента конкурс за избор на местен омбудсман ще се довърши по новия ред и новите правила, което отново е допълнение към предложението на Асен Даскалов.

   За постигане на консенсус между политическите партии, считам, че някой трябва да направи компромис и да гласува закриването на „Комисията за взаимодействие с гражданското общество", която за 2 години е разгледала само 3 жалби, една от която беше моята жалба. Вместо нея общественият посредник ще взаимодейства с гражданското общество и с гражданите ежедневно и с много по-малък разход от общинския бюджет. За това призова Мариан Димитров, който също участва в конкурса през юни за омбудсман, но бе отменен. Милена Цонева- Георгиева и Мариян Димитров, а бившият съдия Ина Райчева-Цонева и екоактивистът Иван Белчев бяха кандидати, а до събеседване бяха допуснати Димитров и Милена Цонева- Георгиева.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама