Събота, 30 Септември 2023

Русенският университет участва в годишната среща на Вишеградската Асоциация на университетите

Русенският университет участва в годишната среща на Вишеградската   Асоциация на университетите
Публикация   07:49     11 Септ, 2021 /     akcent.bg   /     298

   Русенският университет участва в годишната среща на ВИШЕГРАДСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА УНИВЕРСИТЕТИТЕ (Visegrad University Association - VUA). Той е единственият български университет член на Асоциацията и е сред нейните учредители.  Срещата се проведе на 09.09.2021г. във виртуален формат с домакин Словашкият аграрен университет - Нитра и е посветена на 10 годишнината на Асоциацията.

   Президентът на Асоциацията - проф. дхк инж. Петер Бйелик, представи развитието ѝ за нейните 10 години, организираните летни училища за млади учени и докторанти, проведените срещи и конференции, докторантски симпозиуми и други партньорски инициативи. Русенският университет бе представен от зам.-ректора по Интернационализация и комуникационна политика - доц. д-р Десислава Атанасова. Освен бюджета и програмата за работа през следващата академична година, на 10-тата си среща представителите на университетите - учредители приеха и нови 3 университета в асоциацията.

   Асоциацията наброява 60 университета от 23 страни. Усилията на университетите-партньори са насочени към формиране на качествена образователна и научна среда и към засилване на сътрудничеството чрез обмен на идеи и информация за учебнитепланове и програми, обмен на студенти, преподаватели и изследователи; създаване на обща образователна платформа за бакалавърски и магистърски степени и издаване на двойни дипломи. Ежегодно се издава научно списание Visegrad Journal on Bioeconomy and Sustainable Development.

   Вишеградската асоциация на университетите е учредена през ноември 2011 година отново в Словашкия аграрен университет -Нитра от 24 университета от страните на Вишеградската четворка - Словакия, Чехия, Унгария и Полша, а също така от България, Австрия, Германия, Италия, Сърбия, Хърватска, Словения, Румъния, Русия, Украйна и Киргизстан.Асоциацията се създава по проект, финансиран от Вишеградския международен фонд, като целта му е да обедини научния и потенциал на водещи европейски образователни институции от Централна и Източна Европа, Русия, Западните Балкани и др.

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още