Необходимостта от извънредно финансиране на европейските икономики намалява

Необходимостта от извънредно финансиране на европейските икономики намалява
Публикация   11 Септ, 2021   /     Борис Петров, икономист   /     1116

   Най-лошото от ковид кризата е преминало, а в момента тече процес на циклично възстановяване на икономиката и централните банки вече трябва да мислят за свиване на извънредните монетарни стимули, които щедро са предостявили по време на пика на пандемията. Това каза икономистът Борис Петров, в ефира на предаването “В развитие”.

   По думите на госта, ЕЦБ е малко по-колеблива от Фед, когато трябва да комуникира нуждата за постепенна промяна в паричната политика

В четвъртък, ЕЦБ взе решение да намали обемите на месечните покупки по Програма за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, въведена през март 2020 г., като условното решение за бъдещето на тази програма и нейното рекалибриране ще бъде взето през месец декември. Тя ще изтече в края на месец март 2022 г., а досега е изпълнена на 70%.

   “В момента имаме временен пик на инфлацията, който беше регистриран в края на месец август. Пикът е предизвикан от фактори, които за момента се интерпретират като временни.”

Според Петров, причините за това са няколко - повишаването на данък “Добавена стойност” в Германия, намален миналата година заради ковид кризата, както и на временното нарастване на цените на енергоносителите, спрямо същия период от миналата година. А също и на традиционните летни разпродажби на веригите магазини в Западна Европа.

   “Това са временните фактори, които доведоха до пик на инфлацията от 3%.”  

  По думите на госта, банкерите в ЕЦБ очакват, че средната инфлация до края на годината ще бъде 2,2%.

  Въпросът, който стои пред централните банки относно инфлацията, е дали в следващите 2 години ще остане под 3%, както и на какво ниво ще се задържи. 

   ЕЦБ има и още една програма за покупка на ценни книжа и върви с темпо 20 млрд. евро месечно, докато програмата свързана с ковид кризата до момента е вървяла средно с 80 млрд. евро месечно.

   Гостът допълва, че заради по-високите пазарни очаквания е логично банката да даде сигнали, с които да тушира настъпващата инфлация, така че тя да не се реализира.

   Според него, ползите от намесата на ЕЦБ на пазарите са били особено важни в началните етапи на ковид кризата, когато отново се появиха центробежните сили в рамките на паричния съюз.

   "Виждаме, че тогава обема на тази програма беше изключително адекватен, тя беше достатъчно мощна, за да тушира очакваните съмнения."

   Към момента финансовите условия за кредитиране и емисия на дългови книжа на европейските пазари са изключително спокойни и комфортни. Банката вече има достатъчно място и възможности да преразгледа програмата и да я рекалибрира спрямо текущите макроикономичски условия, на които сме свидетели след възстановяването на икономката от ковид кризата. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha